Til hovedinnhold

Utvikler hologram-TV

Mens TV-produsentene ivrig pøser ut den ene 3D-TV-modellen etter den andre finnes det dedikerte forskere som er godt i gang med å utvikle 3D-teknologi vi hittil har sett hovedsakelig i science-fiction.

Og det er nok ennå langt igjen til forbrukermarkedet, men et team fra det kjente amerikanske teknologi-universitet MIT har klart å bringe såkalt holografisk bildefremvisning noen ørsmå steg videre.

Teamet presenterte nylig et prototype-system kalt Mark II (se video under) som er i stand til å produsere levende holografisk video i farger og sanntid ved hjelp av et modifisert Kinect-kamera, et par PC-er og en avansert, spesialkonstruert skjerm for visning av bildet.

Systemet bygger på den forrige prototypen Mark I og klarer en bildestørrelse på 150x75x150mm, en innsynsvinkel på 36 grader og en bilderate på kun 2,5 bilder i sekundet. Holografi er svært ressurskrevende, noe som forklarer den lave kvaliteten, men teamet jobber aktivt med å forbedre teknologien og har ambisjoner om å oppnå normal TV/filmkvalitet på sikt.

Teknikken bak holografi går i prinsippet ut på å bøye lys i mange ulike retninger slik at motivet fremstår som "ekte" tredimensjonalt på den måten at motivet forandrer seg etter synsvinkelen. Dermed trenger man heller ikke briller for å oppnå 3D-effekten.

Hvordan holografi kan implementeres i fremtiden og hvorvidt teknologien kan bli aktuell for oss forbrukere gjenstår å se.

(Kilder: MIT, Gizmag)

annonse