Til hovedinnhold

Android går tilbake – for første gang

Ferske Gartner-tall viser kraftig vekst for Apple i fjerde kvartal.

Android tapte markedsandeler for første gang, på grunn av et svært godt salg av Apples iPhone 4S-mobil. Det går frem av en fersk rapport fra analyseselskapet Gartner.

Les også: Apple går forbi LG

Det ble solgt hele 75,9 millioner Android-mobiler i fjerde kvartal, som gir operativsystemet en markedsandel på 50,9 prosent – en nedgang fra 52,5 prosent i tredje kvartal.

Men selv om Android tapte markedsandeler i forhold til kvartalet før, vokste det år-over år, og er dermed det mest populære mobiloperativsystemet, med en markedsandel på 50,9 prosent. Markedsandelen i 2010 var på 30,5 prosent.

Apple solgte 35,5 millioner smarttelefoner med iOS, som ga dem en markedsandel på 23,8 prosent i fjerde kvartal. Symbian er det tredje største operativsystemet, med et salg på 17,5 millioner enheter og en markedsandel på 11,7 prosent. Det er et dramatisk fall fra året før, da Symbian med hele 32,3 prosent var det største mobiloperativsystemet.

Grafen viser salget av smarttelefoner i fjerde kvartal, delt inn i operativsystem. Tallene er i tusen. (Kilde: Gartner)

Sterk smarttelefonvekst

Det ble solgt 472 millioner smarttelefoner i verden i 2011, som var en økning på hele 58 prosent i forhold til 2010. Dette utgjorde 31 prosent av alle solgte telefoner. På verdensbasis er nemlig de fleste mobiltelefoner som selges mobiltelefoner av den enklere typen, såkalte "feature phones". Regner vi med både smarttelefoner og andre telefoner, ble det solgt 1,77 milliarder (!) mobiltelefoner i fjor.

Ser vi på kun fjerde kvartal, ble det solgt 149 millioner smarttelefoner, som var en økning på 47,3 prosent i forhold til samme kvartal året før.

Ifølge Gartners tall er Apple den tredje største mobilprodusenten i verden, foran LG – hvis vi ser på hele 2011 samlet. Ser vi kun på fjerde kvartal, har også den kinesiske produsenten ZTE gått forbi LG. Nokia er fortsatt aller størst, med en markedsandel på 23,8 prosent for hele 2011, ned fra 28,9 i 2010.

Les også hvordan smarttelefoner og nettbrett truer PC-ens dominans.

Tabellen viser hvilke produsenter som solgte flest mobiltelefoner i 2011. Tallene er i tusen. (Kilde: Gartner)

(Kilde: Gartner)

annonse