Nyhet

Passer du som it-konsulent?

Sosial intelligens teller vel så mye som faglig dyktighet, mener konsulentveteran.

Å være konsulent krever mer enn å kunne faget sitt.

– Faglig dyktighet er en selvfølge for it-konsulenten, men en fleksibel og omgjengelig personlighet er vel så viktig. Dette var Hans Löve Larsens hovedbudskap på Dataforeningens møte om hvordan oppnå det lykkelige konsulentlivet.

Etter 30 år som konsulent og leder for konsulenter har Löwe Larsen gått i en del minefelt, befunnet seg i diverse hengemyrer og hatt store og små seire. Nå jobber han i nettverksselskapet 7n. Her er de viktigste rådene og refleksjonene hans:

It-konsulent eller it-håndverker?

Bransjen har mange dyktige håndverkere som kan gjøre en kjempejobb og er svært nødvendige, men de blir ikke superkonsulenter av den grunn. En nerd kan mangle store deler av de sosiale evnene, men være en ekstremt dyktig håndverker. Leies du ut som en slik håndverker, blir du en utleid ressurs og ikke en konsulent.

Som konsulent må du først og fremst være veldig glad i mennesker, fordi du i dagliglivet er helt avhengig av å kunne se gjennom og bak det som dukker opp av støy og problemer, og ha et oppriktig ønske å nå den høyere målsetningen som kunden har.

Konsulenten må være glad i å kunne jobbe selvstendig uten å trenge styring eller sikkerhetsnett i alt som gjøres. Er sikkerhetsnettet nødvendig bør du heller jobbe i større selskaper eller prosjekter der du kan søke tilflukt i rollen din. Stikkordet er å kunne gå utenfor komfortsonen sin. Det kan innebære å si fra om ting, også om ting som er kilne – og beholde sin integritet.

Konsulenten kommer utenfra og går inn i en setting eller et selskap, der det kan råde mange hevdvunne sannheter. Konsulenten må være villig til å utfordre disse sannhetene, og evne å se ting med nye øyne. Den gode konsulenten ser alltid etter muligheter til forbedring og tør å bringe slikt til bordet.

Du er kommet et stykke nærmere å kunne identifisere deg som en god konsulent når du kan gjøre noe mye bedre enn å gjøre jobben. Alle kan gjøre jobben, men ikke alle kan gjøre det ekstra.

Må kunne banke i bordet

Et liv utenfor jobben er svært viktig. Det dreier seg om å ha historier å fortelle i lunchen, kunne snakke om ting man interesserer seg for, og kunne ha andre perspektiver på virkeligheten. Her kommer kravet til sosial intelligens inn.

Noen kan være for fokusert på faget sitt. Du må se utenfor it-faget, for å forstå at det er anvendelsen som er viktig. Det innebærer å ha interesser og behov som går på å være sammen med mennesker, og å være en naturlig del av sosialt liv hos kunden. Da blir det mindre spennende å snakke om den nye releasen av en programvaresnutt under lunchen.

Sosial intelligens er en forutsetning, mener konsulentvetran Hans Löve Larsen

En god konsulent ignorerer jobbskrivelser. Mange ganger ser den oppvakte konsulenten at det dreier seg om symptomer, ikke om problemer. Som konsulent må du tørre å si fra, og diplomatiske evner er viktig.

Konsulenten må ha blikk for helheten og forstå at hans lille del av jobben utgjør er en del av et større hele. Bak den lille jobben du gjør ligger det forventninger, krav til å passe inn i noe større, og en organisasjon med sine krav. Alt påvirker hverandre.

Forventningsstyringen er selve mantraet for den vellykkete konsulenten, i følge Löwe Larsen:

– Man kaster seg ikke over oppgaven, men over forventningene og forventningene til resultat. Som konsulent må jeg forstå hvilke rammer og settinger jeg kan handle i. Har jeg ikke kontroll på forventning og resultat, vet jeg heller ikke hva kvalitet innebærer.

– Jeg kan levere til deg i morgen for en krone, bare forventingene dine er lave nok. Forventningene styrer. Dette må du ha kontroll på, ellers kan det bli mange friske diskusjoner i etterkant.

Les også
Har du husket å søke?
Les også
Jobb sikkert hvor du vil
Les også
Utdanning på nett
annonse