Til hovedinnhold

Sony Ericsson Xperia neo - Har bra kamera

Sony Ericsson brukte mange superlativer når de beskrev kameraet til Xperia™ neo under lanseringen på Mobile World Congress i Barcelona. På festen i etterkant og på messegulvet i løpet av de påfølgende dagene fikk vi stiftet nærmere bekjentskap til kameramobilen.

Imidlertid syntes ikke de ansatte i Sony Ericsson at vi skulle få sende bilder som vi tok med neo til vår egen mobil eller PC fordi programvaren var i en for tidlig versjon, og dermed fikk vi ikke sett nærmere på bildekvaliteten under messen.

Åtte megapiksler

Kameraet i neo skal kunne knipse bilder i en oppløsning på åtte megapiksler, og Sony Ericsson skrøyt over at oppløsningen skal være godt utnyttet av god maskinvare. Vi fikk vite at bildebrikken ikke er bakbelyst, som er en løsning Sony jobber med for tiden, men lovnadene sier at det er en lyssterk bildebrikke det er snakk om.

Bildebrikken er forøvrig Sonys verk og har fått navnet Exmor R™. Av funksjoner har du blant annet autofokus, inkludert berøringsfokus og ansiktsfokus, og et LED-basert fotolys.

I første øyekast ser det ut som dette ikke bare er tomt skryt. Vi prøvde å ta noen bilder i lokalet der lanseringsfesten foregikk, og i forhold til den dunkle belysningen ser bildene ut til å bli imponerende støyfrie sett på mobilskjermen. Vi ser frem til å se nærmere på bildekvaliteten når neo dukker opp på testbenken.

neo åpner også for videoopptak i 720p-oppløsning, altså det som gjerne kalles HD men ikke full HD.

Android 2.3

I motsetning til det man gjerne forventer av Sony Ericsson etter mange erfaringer med sene oppdateringer har neo fått aller nyeste Android-versjon, nemlig 2.3 Gingerbread. Det gjør blant annet at maskinvaren i telefonen utnyttes best mulig, og du får med deg alle de forbedringene i brukergrensesnittet som har skjedd gjennom tidene.

Endringene Sony Ericsson har gjort begrenser seg i all hovedsak til en todelt skjerm i e-postleseren, slik at du kan se en liste over e-post på venstre side av skjermen mens du leser en av dem på høyre side av skjermen. Ellers er det stort sett bare små forandringer i utseendet Sony Ericsson har kommet med, i tillegg til den velkjente Timescape-funksjonen som først dukket opp i Xperia™ X10.

Rask

Sony Ericsson har ikke hatt til vane å lage raske telefoner, men denne gangen har de utstyrt nykommeren med 1 GHz prosessor av typen Qualcomm Snapdragon MSM8255. Denne prosessoren kjenner vi fra Desire HD, og driver også mange av de telefonene som ble lansert på årets mobilmesse. Eksempler er alle fra Sony Ericsson, HTC Desire S, HTC Incredible S og HP Palm Pre 3.

En Mobile BRAVIA® Engine skal visstnok gjøre den 3,7-tommers skjermen spesielt klar, skarp og kontrastrik med bedre fargerikdom. Vi la egentlig ikke merke til noe utover at skjermen har grei størrelse og virker skarp og klar nok men uten å utmerke seg spesielt.

En ny Vivaz?

Vi må si at vi er positive til at Sony Ericsson har fått god prosessorhastighet i nykommerne sine i tillegg til nyeste Android-versjon, og håper på at kundene så frekvent som mulig kan holde seg oppdatert med nye Android-versjoner. Både på papiret og i hånda virker neo absolutt lovende.

Vi må imidlertid si at neo ligner kjedsommelig mye på billige Vivaz, og det er lite ved utseende som sier noe om at denne er dyrere og bedre. I hyllene på messeområdet ble det helt naturlig å styre all oppmerksomhet mot Arc som er tynn og har en stor skjerm, Xperia Play som har egne spilltaster og Xperia pro som går inn som en av få Android-telefoner med fulltastatur.

Riktignok skal neo utmerke seg med et godt kamera, men vi er ikke umiddelbart overbevist om at Neo knuser nåværende kamerakonge Nokia N8.

Les vår samletest av kameramobiler »

Telefonen må altså sies å virke litt anonym, men den koster bare rundt 3400 kroner. Med Android 2.3, rask prosessor og lovende kamera venter vi likevel spent på et testeksemplar, som bør dukke opp i løpet av kort tid.

annonse