Til hovedinnhold

Verdens minste kamera

Verdens minste kamera sammenlignet med en nål (til venstre).

Med en størrelse på bare 1x1x1mm har forskerne ved instituttet i Fraunhofer utviklet verdens aller minste kamera. Det nye kameraet, som ennå ikke har fått sitt offisielle navn, vil kunne brukes som et endoskop og gjøre det enda enklere å finne sykdommer inni kroppen, melder forskerne på sine nettsider.

Fram til nå er endoskoper dyre å produsere og må vaskes ofte for å unngå infeksjoner. Med det nye kameraet vil de kunne fungere som engangskameaer.

– Med vår nye teknologi, kan vi produsere så rimelige mikrokameraer at det kan brukes én gang om ønskelig, sier Martin Wilke, forsker ved Fraunhofer i en pressemelding.

Det nye kameraet består blant annet av et objektiv og en sensor. Ved hjelp av elektriske kontakter i sensoren blir elektriske signaler forvandlet til bilder, melder forskerne. Kameraet har også en oppløsning på 62 500 piksler og overfører bildene via en elektrisk kabel til en monitor.

Men det er ikke bare sykehus som ønsker å anvende de nye mikrokameraene. Ifølge forskerne skal også bilindustrien ha vist sin interesse for kameraene. Med den nye teknologien, vil kameraet være i stand til å beregne sjåførens øyebevegelser og for å gjøre kjøreopplevelsen enda sikrere. Stefan Voltz, leder for prosjektet sier også at masseproduksjon av dette kameraet vil ikke starte før neste år.

– Målet vårt er å være i stand til å selge disse kameraene på markedet for bare et par euro allerede i 2012, fastlår Voltz i en pressemelding.

Les også: Skjerm som simulerer fargeblindhet

Les også: Framskritt for flytende linser

annonse