Tek.no

Nyhet

Blod fra unge mennesker kan være løsningen

Det gjorde mus yngre - om seks uker skal de prøve på mennesker.

Shutterstock
21 Aug 2014 10:58

Det virker kanskje for godt til å være sant, men forskere har allerede påvist at tilførsel av ungt blod i eldre kan tilsynelatende reversere aldring. Forskning rundt fenomenet har foregått i flere år, men først tidligere i år klarte forskerne ved Harvard Stem Cell Institute å snevre inn årsaken ned til ett spesielt protein - GDF11.

Forskningen ble gjort på mus, hvor de kunne påvise at GDF11-proteinet førte til både bedre reaksjonsevne, bedre utholdenhet og bedre ytelse fra omtrent hvert eneste organ hos musene som ble testet.

Nå har forskerne fått klarsignal for å fortsette testingen på mennesker - nærmere bestemt pasienter som lider av sykdommen Alzheimers, skriver New Scientist.

Håper de kan bremse utviklingen

Håpet er at de helbredende virkningene hos GDF11-proteinet vil kunne bremse utviklingen av Alzheimers, eller i beste fall reversere det totalt. Alzheimers er en sykdom som ofte rammer eldre, og som gradvis bryter ned nerveceller i hjernebarken.

Vanligvis tar det lang tid å ta skrittet fra forskning på mus til mennesker, men denne gangen gikk det imidlertid både raskt og smertefritt, ifølge prosjektlederen Tony Wyss-Coray. Ettersom det kun dreier seg om blodoverføring, en metode som har blitt bevist risikofri i utallige forsøk tidligere, ble ventetiden veldig kort.

Kan se umiddelbar effekt

Fra og med oktober vil pasienter med mild til moderat Alzheimers bli injisert med blod fra frivillige i alderen 30 og yngre. I forsøkene på de aldrende musene i laben, skal bedringen ha vært nesten umiddelbar, og forskerne håper på lignende respons hos mennesker.

Selv om blodoverføring ikke er en veldig komplisert prosedyre, håper ikke Wyss-Coray at noen prøver på dette hjemme.

– Blodoverføringer på bli testet for sykdommer, blodtyper må matches og blodplasmaen må bli separert ut, forteller Wyss-Coray til New Scientist.

Les mer om den utrolige effekten GDF11-proteinet hadde på mus:
Ungt blod reverserte aldringen hos mus »

(Kilde: New Scientist via Gizmodo)

Les også
Ungt blod kan gjøre deg «yngre»
annonse

Les også