Til hovedinnhold

Kan havstrømmer bli en viktig energikilde?

Forskere mener disse turbinene vil være langt mer effektive enn vindmøller.

YouTube

Hvordan i all verden skal vi klare å erstatte olje og gass med rene energikilder? Solkraft og vindkraft er foreløpig for avhengige av værforhold til å være stabile kilder, mens bølgekraft heller ikke har vist seg å være så effektivt.

Nå melder imidlertid Videnskab.dk at et forsker-team fra USA har klart å lage en undervannsturbin som skal kunne omgjøre saktegående havstrømmer til energi.

Ifølge Crowd Energy-gruppen skal én turbin med 30 meters «vingespenn» optimalt kunne klare å forsyne hele 13 500 husstander med strøm (ca. 13,5 megawatt elektrisitet). Til sammenligning dekker én stor vindmølle som står på land strømforbruket til om lag 600 husstander, skriver Videnskab.dk.

Vil lage prototype

Forskergruppen har ennå ikke fått testet løsningen sin. Nå er de så vidt i gang med å bygge en prototype som skal plasseres på 90 meters dyp utenfor Floridakysten, på en plass for det er sterke havstrømmer og få levende skapninger. Hvaler og havskilpadder er de som kan være i faresonen, men begge disse artene skal angivelig ha gode nok sanser til å klare å unngå en slik turbin.

Løsningen skal etter planen testes i løpet av neste år, men utviklingen av prototypen koster naturligvis mye penger. Derfor er de nå i ferd med å starte en innsamlingsaksjon via Indiegogo. Selv skriver de at de foretrekker fellesinnsamling fremfor å be om penger fra store selskaper, ettersom store selskaper som regel vil ha noe igjen for bidragene sine.

Erstatte fossil energi?

Crowd Energy-gruppen hevder at deres løsning potensielt kan klare å konkurrere direkte med fossile energikilder. Andrea Copping fra det amerikanske Energidepartementet sier derimot til Livescience.com at hun tviler på at det vil være såpass effektivt, men at det kanskje vil kunne være en regional løsning.

Et selskap som heter Scottish Power testet i 2012 ut en undervannsturbin på samme størrelse utenfor Orknøyene. Denne turbinen klarte imidlertid «bare» å generere 1 megawatt, som forsynte 500 innbyggere med strøm. Crowd Energy har med andre ord langt mer optimistiske mål for sin løsning.

Ny NASA-støttet rapport spår mørke fremtidsutsikter
– Samfunnet kan kollapse i løpet av de neste tiårene »

(Kilder: Indiegogo, Livescience.com)

annonse