Tek.no

Nyhet

– «Den neste Netflix» vil være sjanseløs

Netflix-sjefen advarer mot diskriminering av tjenester på Internett.

Varg Aamo, Hardware.no
20 Aug 2014 16:30
annonse

I USA har Netflix blitt tvunget til å inngå avtaler med Comcast, AT&T, Verizon – og nå Time Warner, ifølge Engadget – for å levere stabile hastigheter til kundene deres.

Dette er fjerde gangen strømmetjenesten har blitt tvunget til å inngå en slik avtale for å kunne garantere kundene sine stabile hastigheter, og kritikerne har vært høylytte. Avtalene som bredbåndstilbyderne har inngått med selskaper som Netflix, er ifølge mange enten i gråsonen– eller et brudd på nettnøytralitetsprinsippet, som sier at all data på nettet skal være likestilt.

Det som nå skjer i USA, og til dels i Norge med Telenor, er altså at myndighetene støtter tanken om at bredbåndstilbyderne skal kunne ta seg ekstra betalt for å levere nok bredbånd til kapasitetskrevende tjenester.

Dette forarger Netflix-sjef Reed Hastings, som nå har skrevet en kommentar om saken på Wired.com.

Krever ekstra betalt

Netflix-sjef Reed Hastings er bekymret for hvordan det vil gå med det åpne Internett.Foto: Netflix

Mer

Hastings innleder kommentaren sin med å si at vi har tatt enorme teknologiske steg de siste fem årene, og at utviklingen ser ut til å fortsette i en rasende fart. Det vil si, med mindre bredbåndstilbyderne tar i bruk forretningsmodeller som «kveler Internetts revolusjonære natur».

annonse

– «Den neste Netflix» vil være sjanseløs hvis USAs største bredbåndstilbydere tillates å slå seg sammen eller kreve ekstra betalt fra innholdsleverandører som prøver å nå ut til kundene sine, skriver Hastings.

Sammenslåingen han nevner gjelder to av USAs største bredbåndstilbydere, Comcast og Time Warner. De venter i disse dager på godkjenning fra Federal Communications Commission – bedre kjent som bare FCC – før sammenslåingen kan gjennomføres.

Til sammen har de to selskapene kontroll på rundt 2/3 av det amerikanske bredbåndsmarkedet i dag.

– Legaliserer diskriminering!

Til tross for at Netflix har vært den sterkeste stemmen i debatten blant de som ønsker å bevare det åpne Internett, har de inngått avtaler med flere bredbåndstilbydere om å plassere serverne sine hos dem – mot betaling. I retur har Netflix-kundene fått gode nok hastigheter til å kunne bruke tjenesten.

Hastings mener derimot at bredbånd i prinsippet er en ubegrenset ressurs. Han synes det heller handler om at tilbyderne ikke har klart å holde følge med utviklingen, og oppgradert linjene sine. Nå frykter han at endringene som FCC foreslår, som langt på vei støtter synet til tilbyderne, vil føre til forskjellsbehandling.

– Det ville vært bedre å ikke ha noen regler i det hele tatt enn å innføre de som blir foreslått av FCC, som rett og slett legaliserer diskriminering på Internett, skriver Hastings.

Han skriver vider at vi aldri vil få oppleve bredbåndets potensial hvis bredbåndstilbyderne får lov til å etablere et «pay to play»-system, som både krever at sender og mottaker betaler for tjenesten.

Hastings påpeker også at Netflix er koblet via hundrevis av bredbåndstilbydere (såkalte ISP-er) rundt om i verden, og at de i 99 prosent av tilfellene ikke blir pålagt å betale noe ekstra for å levere tjenesten sin til de betalende brukerne. Derfor ser han ikke logikken i at store, rike amerikanske ISP-ene skal kunne kreve slike gebyrer. Svaret hans er derimot at det er «fordi de kan».

Les kommentaren i sin helhet på Wired.com.

Den beste forklaringen på nettnøytralitetsprinsippet og debatten ser du her
Talk show-vert John Oliver fikk FCCs nettside til å knele »

annonse

Les også