Til hovedinnhold

AMD Radeon R9-kort har brått blitt svindyre

Digitale gullgravere får skylden for at prisene tar av i USA.

Vegar Jansen

Nye og kraftige skjermkort er dyre, men blir rimeligere med tiden. Det er slik markedet normalt sett fungerer. Men i USA har noen grafikkort sørget for at ting er helt «mot normalt» – her har prisene gått kraftig opp siden AMD slapp sin siste generasjon løs på markedet i fjor høst.

Det er altså heftige AMD Radeon R9 290X og dens lillebrødre som lager oppstyr på den andre siden av Atlanterhavet. Extreme Tech melder om at nettopp Radeon R9 290X gikk for over 900 dollar i helgen som var – og det er da et grafikkort som har en veiledende pris på 550 dollar.

Med tanke på at prisene her i Norge har holdt seg normale, er det for en gangs skyld rimeligere å handle her enn «der borte».

Skylder på myntgraving

Populær hos digitale gullgravere: AMD Radeon R9 290X.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Extreme Tech, som har gjort en sjekk av de faktiske prisene på AMDs R9-serie, har funnet ut at disse nå ligger på mellom 128 og 164 prosent av AMDs veiledende priser. Selv mellomklassekortet Radeon R9 270 går for høyere priser enn normalt.

Grunnen til AMD Radeons plutselige opptur har blitt gitt til de nå flere formene for «myntgraving» som har dukket opp i kjølvannet av fjorårets Bitcoin-feber. For selv om nettopp Bitcoin nå er blitt ulønnsomt å «grave» frem ved hjelp av kraftige skjermkort, har det dukket opp en rekke alternativer som muligens kan gi ekte mynt i kassa til de som hiver seg på tidlig nok.

Og av de mange «bli rik i en fei»-planene som finnes der ute, ser det ut til at det å kjøpe grafikkort for å knuse tall er veldig populært.

Godt nytt for Nvidia?

Konkurrenten Nvidias grafikkort har vist seg å ikke være like potente når det kommer til digital myntgraving, noe som betyr at ihuga gamere ikke nødvendigvis trenger bla opp så mye ekstra å matche gullfeberhete Radeon-priser.

Det er jo bra for den som et ute etter et godt kort å faktisk spille med, men det spørs om AMD er like fornøyde. Med sine egne priser på det samme nivået som før, betyr de opphausede Radeon R9-prisene at de ekstra pengene i hovedsak går til butikkene. Og hvis det også betyr at flere spillere kjøper Nvidia i stedet for AMD, er det lite gunstig med tanke på Mantle-satsingen som skjer i disse dager.

For AMD vil det tross alt være viktigere med større markedsandeler hos klodens mange spillere enn å være store i det relativt lille myntgravingsmiljøet.

Flere problemer for AMD Mantle:
Jumbolansering for AMDs DirectX-killer >>>

Kilde: Extreme Tech

Mer om
annonse