Tek.no

Nyhet

Nå kan du prøve Windows 10 for mobiltelefoner

Microsoft har åpnet opp for nedlasting, men kun for enkelte Windows-telefoner.

Microsoft / fra YouTube-video.
13 Feb 2015 11:02

Den første offentlig tilgjengelige versjonen av Windows 10 for mobiltelefoner kan nå lastes ned og installeres, skriver Microsoft i et blogginnlegg. Dette er en såkalt «Technical Preview»-versjon, laget for å vise frem en tidlig versjon av operativsystemet.

Les også: Se de nye Windows 10-ikonene

Windows 10 vil erstatte dagens Windows Phone 8.x-versjon, og ventes å bli lansert en gang mot slutten av året.

«Dette er den tidligste offentlig tilgjengelige forhåndsvisningen vi noen gang har hatt for Windows på mobiltelefoner. Operativsystemet er fortsatt under utvikling, og kan være litt rufsete i kantene», skriver Microsoft i blogginnlegget.

Dette er nytt

Windows 10 for mobiltelefoner vil få en rekke forbedringer sammenlignet med dagens 8.1-versjon. Operativsystemet vil få en del av funksjonene vi kjenner fra Windows 10 Technical Preview for PC, og det vil nå bli mulig å kjøre nye «Universal App»-versjoner av Microsoft Office (Word, Excel og PowerPoint). De nye touch-vennlige Office-appene vil fungere på tvers av mobil, nettbrett og PC-er som kjører Windows 10. Office er imidlertid ikke inkludert i den versjonen av Windows 10 for mobiltelefoner som Microsoft har lagt ut nå, men det vil komme senere.

Microsoft er endelig klar med testversjon:
Nå kan du prøve Office med touch »

I kommende oppdateringer vil også nye Universal App-utgaver av Mail, Calendar og Skype følge med.

Dette er noen av de øvrige nyhetene så langt:

  • Mulighet for å bruke bakgrunnsbilde i full størrelse på startskjermen
  • Flere hurtigvalg i Action Center-menyen
  • Interaktive varslinger
  • Raskere tale-til-tekst
  • Bedre fotoapper

Cortana vil i denne versjonen fungere kun på engelsk, og enkelte av funksjonene fra Windows Phone 8.1 vil ikke være tilgjengelig ennå. Men Microsoft forsikrer om at Cortana vil bli enda mer avansert og få enda flere muligheter enn dagens versjon – men det kommer senere.

Virker kun på enkelte telefoner

Den første Technical Preview-versjonen vil kunne installeres kun på noen få telefonmodeller, nærmere bestemt Lumia 630, 635, 636, 638, 730 og 830. 636 og 638 er modeller som kun selges i henholdsvis Kina og India. Etter hvert vil Microsoft legge til støtte for flere modeller. Det er ikke støtte for norsk ennå, så vil du prøve Windows 10 på mobilen din må du velge engelsk, eventuelt ett av de andre støttede språkene – for eksempel svensk.

For å komme igang må du først registrere deg på Windows Insider-nettstedet: http://insider.windows.com. Deretter installerer du Windows Insider-appen på telefonen din for å få tilgang til Windows 10 Technical Preview. Les mer hos Microsoft.

Vi har prøvd Windows 10 Technical Preview på PC:
SNIKTITT: – Vi liker Windows 10 allerede »

Her kan du se Microsofts Joe Belfiore fortelle om noen av nyhetene i Windows 10 for Phones:

Les også
Nå blir Windows 10 tilgjengelig på langt flere mobiltelefoner
Les også
Microsoft tester ut Windows 10 på Android-telefoner
Les også
HTTP/2: Største oppdatering siden 1999
Les også
Se de nye Windows 10-ikonene
Les også
Regner med rask suksess for Windows 10
Les også
Vi liker Windows 10 allerede
annonse

Les også