Nyhet

Nå kan amerikansk politi utstyre droner med elektrosjokkvåpen og tåregass

Ny, kontroversiell lov gir politiet nye muligheter i kampen mot kriminalitet.

Droner kan brukes til så mangt, og nå ser det sannelig ut til at også politiet har funnet et bruksområde for produktsegmentet. Nettstedet The Daily Beast melder nemlig at amerikansk politi nå har anledning til å bruke droner til å håndtere kriminalitet.

I Delstaten Nord-Dakota i det nordlige USA har man nemlig nå åpnet for at politiet kan benytte droner utstyrt med elektrosjokkvåpen og tåregass til å stanse og/eller pågripe kriminelle.

Kontroversiell lov

Den noe oppsiktsvekkende legaliseringen skal ha vært resultatet av lobbyvirksomhet i forbindelse med et nytt lovforslag som handlet om bruk av droner i politietterforskning, for eksempel til å lete etter beviser.

Det var i delstatshuset i Nord-Dakota den nye loven ble vedtatt. Foto: Joseph Sohm/Shutterstock.com

Lovforslaget ville i utgangspunktet ha gjort bruk av våpen på droner ulovlig, men en lobbyist som representerte politiet, og som for øvrig også skal ha hatt tilknytning til droneindustrien, fikk mulighet til å endre lovforslaget.

Denne endringen gjør det altså lovlig å utstyre droner med ulike former for ikke-dødelige våpen, noe flere av representantene i delstatshuset skal ha reagert svært negativt på.

Kan være dødelig

Dermed kan det altså bli vesentlig farligere å være kriminell i delstaten, selv om det er uvisst i hvilken grad «våpendronene» faktisk vil bli tatt i bruk av politiet. Det er altså kun ikke-dødelige våpen som er lovlig å utstyre dronene med, men også slike våpen kan i en del tilfeller være dødelige.

Som The Daily Beast peker på har minst 39 mennesker blitt drept av elektrosjokkvåpen i USA bare hittil i år, ifølge statistikk utarbeidet av den britiske avisen The Guardian.

Å utstyre sivile droner med våpen er for øvrig ikke en ny idé. Som vårt søsternettsted Teknofil meldte i juli i år utstyrte en amerikansk 18-åring en drone med en pistol som var i stand til å avfyre skudd. Bruk av slike droner er ikke overraskende strengt forbudt.

I mellomtiden kommer det stadig nye, ikke-dødelige droner: Nå har Sony vist frem sin superraske, selvstyrte modell »

(Via The Verge)

Les også
Se videoen av Sonys uvanlige drone i aksjon
Les også
Russerne vil skyte ned droner med radiobølger
Les også
Her er den første «hybrid-kameradronen»
annonse