Tek.no

Nyhet

ISS kan snart få seg en diger laserkanon

Litt som Star Wars, bare med romsøppel som nemesis.

Shutterstock
27 Mai 2015 06:00

Den internasjonale romstasjonen (ISS) er for tiden menneskehetens fremste forskningsbase i verdensrommet. Nå kan det bli aktuelt å installere en laserkanon på ISS også, men heldigvis er det ikke noe på jordkloden som er ment å skytes.

Kanonen skal derimot kunne tilintetgjøre romsøppel som ligger i omkrets rundt jorden, skriver Extremetech. Det kan nemlig potensielt ødelegge romstasjonen om det skulle treffe den.

Vil skyte ned istedenfor å vike unna

Det er slettes ikke nytt at ISS er i fare for å bli truffet av romsøppel. Med jevne mellomrom må alt mannskap lukkes inn i en redningskapsel, mens mannskapet på jorden forsøker å manøvrere stasjonen unna de innkommende objektene. Det kan være alt fra gamle bæreraketter, til maling, verktøy og skruer.

Men nå planlegger de altså å teste ut en ny metode, som ganske enkelt går ut på å skyte ned romsøppelet med en skikkelig kraftig laser.

Laseren vil kombineres med en ny modul fra Japan, kalt Extreme Universe Space Observatory (EUSO). Hovedformålet med modulen er ikke å lete etter romsøppel, men å holde et øye med den kosmiske strålingen atmosfæren vår stadig utsettes for.

Allikevel vil den også kunne oppdage potensielt farlige objekter på svært lang avstand. De japanske romingeniørene foreslår derfor å innstallere en laser på modulen, som skal ha en rekkevidde på opptil 100 kilometer.

Laseren vil isåfall bli av typen Coherent Amplification Network (CAN), som fokuserer mange små laserstråler til én svært kraftig, ultrafiolett stråle.

Det er fortsatt bare et forslag, men i løpet av et par er planen å sende opp en svakere prøvelaser for å teste ut potensialet. Allerede i 2017 skal en liten versjon av japanernes modul sendes opp.

Små biter romsøppel med ekstrem fart

Skruer høres kanskje ikke så farlig ut for en diger romstasjon, men nesten uansett hvor lite et objekt er så kan det faktisk gjøre stor skade. Grunnen er at romsøppelet holder en relativ fart på 32 000 km/t i forhold til ISS, og en eventuell kollisjon vil derfor utløse enorme mengder energi.

Kombinert med at det flyter omtrent 3 000 tonn romsøppel fritt i bane rundt jorden er dette et svært høyt prioritert område for romstasjonens sikkerhet.

Laserkanonen skal kanskje ikke brukes til å skyte ned slemme sither og Stormtroopers, men litt Star Wars-aktig er det ihvertfall. Også vil vi muligens være litt bedre forberedt om vi skulle få besøk av små, grønne menn.

Tenker du på å bli romfarer?
Dette er utsikten til astronautene mens de faller mot jorden »

(Kilde: Extremetech)

annonse