NyhetDel 2: – Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook

Første dager med Chromebook: – Jøss, dette hadde jeg ikke trodd skulle fungere!

Byttet fra Mac til Chromebook har gått mer knirkefritt enn ventet.

Forrige uke ble jeg utfordret av redaksjonen til å bytte ut min vanlige MacBook med en Chromebook – altså en PC uten «skikkelig» operativsystem, der alt du gjør foregår i nettleseren Google Chrome.

Les første del her: – Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook »

Nå har jeg brukt Chromebooken som fast PC både på jobb og hjemme i fire dager. Hvordan har det egentlig gått?

I denne artikkelen kommer jeg i hovedsak til å fokusere på det som fungerer bra, før jeg i del 3 og senere vil gå inn på de tingene som ikke har fungert spesielt bra. Mot slutten av serien kommer jeg til å oppsummere og komme med en del råd og tips til deg som vurderer å kjøpe en Chromebook. Vi kommer selvfølgelig også med en produkttest av Toshiba Chromebook 2 (CB30-B-104), som vi har fått på langtidslån fra Toshiba til dette prosjektet.

Sånn! Chromebooken er satt opp med ekstern skjerm, mus og tastatur og alt ser ut til å fungere som det skal. For å få bilde på Dell-skjermen måtte vi benytte en HDMI til DVI-adapter.

Mye virket bedre enn ventet

Det å sette opp Chromebooken var ekstremt enkelt. Etter å ha skrudd på PC-en tok det ikke mange sekundene før jeg ble bedt om å velge språk, tastaturoppsett og velge et trådløst nettverk å koble til. Når det var gjort ble jeg bedt om å logge meg på Google-kontoen min – og kort tid etterpå dukket oppstartsskjermen i Chrome OS opp. Ved første gangs oppstart kunne jeg velge å gå gjennom en liten veiviser som forklarer hva de ulike knappene og menyene gjør for noe. Denne er temmelig fort gjort å komme gjennom, brukergrensesnittet i Chrome OS er nemlig svært enkelt.

I Chrome OS er det nettleseren som er operativsystemet, og stort sett alt du gjør gjøres via nettleseren. Du har imidlertid såkalte web-apper og Chrome-apper som du kan installere via Chrome Nettmarked – Googles nettbutikk for Chrome-apper. Chrome-appene bruker en kombinasjon av HTML5, CSS og JavaScript og ligner på vanlige programmer som du kjører på en vanlig PC – altså uten de vanlige nettlesermenyene. Og så har du mer tradisjonelle web-apper som fremstår mer som vanlige nettsider med avansert funksjonalitet. Eksempler på sistnevnte er Microsofts Web-baserte Office-løsning eller Google Docs.

Chrome OS. Menyknappen nederst i venstre hjørne viser alle appene dine, og lar deg søke. I en oppdatering endret denne seg til et forstørrelsesglass, og app-menyen dukker nå opp midt på skjermen i stedet.

Nederst på skjermen er det en rad med knapper for å starte opp de «appene» du bruker mest, som Chrome-nettleseren, Gmail, Google Docs eller annet. Du kan også feste dine favoritt-apper her.

Jeg startet med å koble Chromebooken til min eksterne Dell-skjerm. Siden Chromebooken kun var utstyrt med HDMI-utgang, noe jeg ikke hadde på Dell-skjermen, måtte jeg benytte en overgang fra HDMI til DVI – noe vi heldigvis hadde liggende på testlaben. Det viste seg å være ganske enkelt å sette opp skjermen slik jeg ønsket, og jeg kunne velge om den eksterne skjermen var plassert til høyre eller venstre for Chromebooken.

Oppsett av ekstern skjerm på Chromebook.

Med litt ustabilt/overbelastet trådløst nett på jobben ønsket jeg også å benytte kablet Ethernet. Det var ingen Ethernet-utgang på Toshiba-Chromebooken, men til undertegnedes store overraskelse viste det seg at Apples eget USB til Ethernet-adapter fungerte like godt på Chromebooken som på MacBooken.

Også mottakeren til den trådløse Logitech-musen fungerte knirkefritt, og det tok ikke mange minuttene før jeg hadde fått satt opp Chromebooken med den samme toskjermsløsningen og samme mus og tastatur som jeg brukte sammen med Mac-en. Også den trådløse Bluetooth-høyttaleren fungerte perfekt etter et par tilkoblingsforsøk (første gang koblet høyttaleren seg av hele tiden, men etter å ha forsøkt å fjerne enheten og koble til på nytt virket alt som det skulle).

Alle filer lett tilgjengelig

Siden jeg hadde sørget for at alt jeg bruker av dokumenter ligger i Dropbox, var disse lett tilgjengelige også fra Chromebooken. Det er riktignok Googles egen Google Disk-løsning som er integrert i den innebygde filbehandleren i Chrome OS, så jeg hadde nok hatt et enda bedre utgangspunkt om jeg hadde byttet ut Dropbox helt og holdent med Google Disk. Men Dropbox er godt integrert med Microsoft Office, som jeg foretrekker å bruke fremfor Google Docs, så jeg valgte å benytte dette som primærløsning.

Etter litt research viste det seg også at det er mulig å få Dropbox-mappene i filbehandleren i Chrome OS ved å installere appen File System for Dropbox. Dermed kunne jeg enkelt begynne å lagre filene direkte til Dropbox i stedet for til Google Disk, eventuelt kopiere over filer.

For tilgang til bedriftens e-postløsning bruker jeg Outlook for Mac normalt, men Outlook via nettleseren fungerer nesten like bra og brukergrensesnittet er omtrent likt. Det var også en positiv overraskelse at filvedlegg ble forhåndsvist fint i Outlook for Web. For eksempel Excel-filer som kommer som vedlegg kan forhåndsvises i et vindu ved siden av e-posten. Et trykk på en knapp åpner filen for redigering i for eksempel Excel Web App.

Pixlr Editor er imponerende god på bildebehandling, tatt i betraktning at dette er en web-app.

Enkel bildebehandling ser ut til å fungere veldig bra ved hjelp av Pixlr Editor fra Autodesk, som for få dager siden kom med ny og forbedret design. Pixlr har støtte for lag og ligner veldig på Photoshop. Det er til og med mulig å åpne filer lagret i Photoshop-format (.psd), og laginndeling beholdes. Pixlr støtter imidlertid ikke RAW-filer, så jeg har blitt nødt til å ta til takke med kameraets ferdigtygde JPG-filer, noe som forsåvidt fungerer greit for det meste.

Har jeg klart å ligge helt unna Mac-en?

Nå lurer du sikkert på om jeg har klart å ligge helt unna Mac-en eller andre PC-er i løpet av de dagene eksperimentet har vart.

Jeg kan avsløre at jeg tre ganger så langt har måttet fiske frem Mac-en for å få gjort ting som haster. Første gang var da jeg måtte skrive ut en kvittering, og det viste seg at skriveren på jobben ikke dukker opp i Google Cloudprint-løsningen som er eneste utskriftsmulighet på en Chromebook (jeg fant en nødløsning på dette også, som jeg skal komme tilbake til i neste artikkel). Andre gang var da jeg ikke fikk selskapets Citrix-løsning til å fungere for å få tilgang til økonomisystemet. Jeg har fått mange gode tips fra dere lesere, og har også fått en forklaring fra IT-avdelingen på hvorfor det ikke virker (hint: Google har deaktivert NPAPI i nyeste Chrome. Dette lar seg reaktivere på en PC – men ikke på Chrome OS, såvidt jeg har funnet ut). Det siste problemet – eller utfordringen, som det heter – var da jeg i hui og hast måtte lage en PowerPoint-presentasjon til et møte jeg skulle på. Redigering av presentasjonen fungerte fint med PowerPoint Web App, men av en eller annen grunn fungerte plutselig ikke fremviserfunksjonen – og i farten manglet jeg også en lang HDMI-kabel til projektoren (som normalt var koblet til via VGA).

Chromebooken har med andre ord fungert fint til så godt som alt jeg har hatt behov for, men det har vært noen humper i veien.

I neste del av denne serien skal jeg ta for meg de problemene jeg har støtt på, og skrive litt om hvordan jeg har løst dem.

For ett år siden testen vi forgjengeren til Toshibas ChromeBook 2:
Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene »

Vil du vite mer om Chrome OS? Dette skjuler seg bak innloggingsboksen »

Les også
Dell lanserer «premium»-Chromebook
Les også
Denne tjenesten skal gjøre det enklere å holde styr på alle web-appene
Les også
Tre uker med Chromebook er over – slik gikk det
Les også
– Ikke alt fungerer som det skal
Les også
Spår skolevekst for Chromebook
Les også
– Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook
Les også
Google: – USB-C kommer snart til Android-mobiler
Les også
Dette er Googles nye og kraftigere Chromebook Pixel
Les også
Dette skjuler seg bak innloggingsboksen i Chrome OS
Les også
Toshiba CB30-102 Chromebook: Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene
annonse