Tek.no

Nyhet

Disse timelapse-videoene består av mange millioner Internett-bilder

Forskere laget timelapse-videoer av 86 millioner bilder tatt av vanlige folk.

YouTube
30 Mai 2015 16:00

Timelapse-teknikken har gitt opphav til mange kreative og vakre videoer, gjerne av svært høy teknisk kvalitet. Nå har det dukket opp et spennende timelapse-prosjekt med en original tilnærming. Bildene er nemlig ikke tatt av videoskaperne selv, men snarere samlet inn i gigantiske antall fra Internett.

Arbeidet ble utført ved University of Washington i USA og har fått navnet «timelapse-mining», som altså henspiller på det faktum at bildene er blitt «gravd» frem på Internett. Forskerne bak det ambisiøse prosjektet har samlet inn intet mindre enn 86 millioner bilder i arbeidet med å lage videoene.

Viser norsk isbre som smelter

Bildene er tatt fra offentlige bildearkiver og er tatt av både turister og andre fotografer. Bildene viser hovedsakelig landemerker og utsiktspunkter fra rundt omkring i verden, og ble altså satt sammen i tidskronologisk rekkefølge og redigert på en slik måte at alle bildene viser det samme utsnittet og synsvinkel.

Videoene viser også byggingen av store bygninger. Foto: YouTube

Resultatet er fascinerende, helstøpte timelapse-videoer som viser endringer som har funnet sted gjennom mange år, og som ville vært tilnærmet umulig å lage for én enkelt fotograf. I videoene kan vi blant annet se byggingen av høye skyskrapere i New York og forløpet til de ulike årstidene i utvalgte områder.

Videoene viser også geologiske, langvarige endringer som for eksempel hvordan vulkaniske innsjøer forsvinner over tid, og den gradvise erosjonen rundt varme kilder i nasjonalparker. Også Norge er representert, i form av et innblikk i hvordan isbreen Briksdalsbreen gradvis smelter over en periode på åtte år, fra 2006 til 2014.

Krevende arbeid

En av initiativtakerne til det uvanlige prosjektet, Ricardo Martin, sa i et intervju med Wired at idéen sprang ut fra et ønske om å lage en timelapse-video, men uten alle de logistikkmessige utfordringene som slike videoer vanligvis krever. Med alle bilde- og Internettverktøyene som nå er tilgjengelig fant man ut at det kunne være mulig å lage timelapse-videoer av allerede eksisterende bilder som andre har tatt.

Det betyr imidlertid ikke at arbeidet var enkelt. De 86 millioner bildene som ble hentet fra nettet fylte visstnok flere hundre terabyte med lagringsplass, og tok naturlig nok svært lang tid å gå gjennom. I tillegg var det selvsagt ingen lett oppgave å sy sammen bildene i sekvenser som fikk det til å se ut som om alle bildene var tatt fra samme vinkel med tilnærmet samme tekniske kvalitet.

Forskerne klarte imidlertid å utvikle en aloritme for å automatisere prosessen, noe gjorde at de hittil har klart å sette sammen hele 11 000 timelapse-videoer. Etter å ha sett på tilfeldige utvalg av disse fant forskerne ut at bare en andel av disse faktisk er brukbare. For mer informasjon om prosjektet kan du lese selve forskningsdokumentet, og se også video under for en introduksjon.

Timelapse-videoer kan vise så mangt: Denne NASA-timelapsen viser utviklingen på Solens overflate »

Les også
120 års videohistorie er lagt ut på Youtube
Les også
Se den utrolige timelapse-videoen av Solens overflate
Les også
Denne timelapse-videoen er laget i 10K-oppløsning
Les også
Denne GIF-animasjonen har du nok aldri sett maken til
Les også
Se den fascinerende timelapse-videoen av Jorden fra verdensrommet
annonse

Les også