Nyhet

– NSA har avlyttet franske presidenter i 10 år

Wikileaks hevder at USA har lyttet på sine allierte helt siden Jaques Chirac hadde makten.

Varslergruppen Wikileaks publiserte denne uken en rekke hemmeligstemplede dokumenter som nok en gang setter den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA (National Security Agency) i et svært dårlig lys. Der kommer det frem at den franske regjeringen angivelig har vært under overvåkning mellom 2004 og 2014, skriver Mashable.

Overvåkningen skal ifølge rapportene ha involvert telefonavlytting av tre presidenter; Jaques Chirac, Nicolas Sarkozy og Francois Hollande.

Spionerte på sine allierte

Foto: Wikileaks/montasje
En av mange hemmeligstemplede NSA-rapporter som har blitt offentliggjort av Wikileaks. Foto: Wikileaks

Et av temaene som NSA fikk innblikk i, var blant annet Hollandes diskusjoner med den tyske forbundskansleren Angela Merkel om Hellas' mulige tilbaketrekning fra EU. Det snakket de visst om allerede i 2012. Et annet var Sarkozy vurderte å starte fredsforhandlinger i Israel-Palestina-konflikten uten samtykke fra USA.

Sarkozy var dessuten sterkt kritisk til måten USA håndterte finanskrisen på i 2008, noe som definitivt ikke var allment kjent. I Frankrike ble den tidligere presidenten snarere ansett å være svært pro-amerikansk blant innbyggerne, ifølge Reuters.

Ironisk nok har NSA også skrevet en rapport om den franske regjeringens misnøye over at USA tilsynelatende forsøker å overvåke dem, til tross for at de er allierte (!).

Tidligere forsvars- og utenriksminister Michele Alliot-Marie kommenterte overfor TV-kanalen iTele at de var klar overvåkningstrusselen fra USA:

– Vi er ikke naive; Samtalene som fant sted mellom forsvarsdepartementet og presidenten skjedde ikke over telefon. Når det er sagt, skaper denne saken et problem med tillitsforholdet mellom allierte, sier Alliot-Marie.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke valgt å kommentere anklagene fra Wikileaks. Franske myndigheter har også vært fåmælt inntil videre, men Hollandes kontor har etter sigende varslet at lekkasjen vil bli diskutert i landets forsvarskomité snarest.

Wikileaks-gründer Julian Assange forsvarer lekkasjen med at det franske folk har rett til å vite om at de blir utsatt for fiendtlig overvåkning fra en alliert makt. Han varsler også flere store avsløringer i «nær framtid».

Les rapportene hos Wikileaks.

Obama ble satt under press i tysk TV-intervju i fjor:
– Lover å ikke overvåke Angela Merkel »

(Kilder: Wikileaks, Reuters, Mashable)

annonse