Tek.no

Nyhet

Google gjør gigantisk investering i romfart

Legger store penger på bordet for Elon Musks SpaceX.

Space X
21 Jan 2015 10:38

Elon Musks romfartsselskap Space Exploration Technologies, populært kalt SpaceX, har samlet inn til sammen én milliard dollar (USD) fra nettgiganten Google og finansieringsselskapet Fidelity Investments. Dette kommer frem i en melding fra SpaceX. SpaceX går ikke ut med informasjon om hvor mye hvert enkelt selskap har investert, men skriver at Google og Fidelity til sammen eier like under 10 prosent av SpaceX.

Hensikten skal i følge nettstedet The Information være å støtte opp om ett av SpaceX' mange mål, nemlig å gi hele jordkloden internett via satelitter, med et særlig fokus på fattige og/eller utilgjengelige områder som ikke er utbygd for internett i dag.

Google har tidligere vist interesse for å bygge ut internettdekning med både satellitter og deres eget ballongprogram «Project Loon», så denne investeringen kommer ikke som et sjokk.

Satelittsverm skal gi internett til alle

Som vi kunne melde i går, er idéen et verdensomsvevende nett bestående av hundrevis av satellitter i en høyde på beskjedne 1200 kilometer – langt nærmere jorda enn tradisjonelle kommunikasjonssatellitter. Nettverket vil potensielt kunne gi bedre generell dataflyt på Internettet, og gi muligheter for rimelig nettoppkobling for alle på kloden.

– Lysets hastighet er 40 prosent raskere i rommets vakuum enn det er i fiberkabler. Over tid har det potensiale til å bli hovedåren for Internettrafikk over lenger avstander, samt betjene folk i tynt befolkede områder, uttalte Musk i et intervju med Bloomberg Businessweek.

SpaceX har gjentatte ganger lykkes med å sende forsyningskapsler til den internsasjonale romstasjonen ISS, nå jobber de med å få selve raketten til å lande trygt på Jorden igjen slik at den kan brukes om igjen.

Som vi kan se av videoen under gikk det helt fint da SpaceX under en test sendte sin Falcon 9-rakett 1000 meter rett opp, men ikke fult så smertefritt når de nylig forsøkte å lande den etter en forsyningstur til ISS.

Da endte det nemlig med det som Musk på sitt typiske vittige vis omtalte som en «Full RUD (rapid unscheduled disassembly)», men som vi kaller en dramatisk kræsjlanding»

Les også
NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering
Les også
Oppskyting utsatt – SpaceX gjør et nytt forsøk tirsdag kveld
Les også
Microsofts nylanserte «hologram-briller» skal hjelpe NASA med å utforske Mars
Les også
Elon Musk vil finansiere Mars-kolonisering med satellitt-Internett
Les også
Oppdatert med video: Se den dramatiske SpaceX-krasjlandingen
Les også
Slapp nyheten i går kveld: Skal bygge prototype av supertoget – 1200 km/t
Les også
Google-topp ville gitt pengene sine til Elon Musk
annonse