Til hovedinnhold

Google starter produksjon av kvanteprosessorer

Den uhyre spennende teknologien tar et stort steg fremover.

Google

Såkalte kvantedatamaskiner er fremdeles et noe abstrakt konsept som selv forskerne har slitt litt med å definere, men søkegiganten Google er blant dem som ser et stort potensiale i teknologien.

Sammen med romfartsbyrået NASA har Google opprettet en avdeling ved navn Quantum Artificial Intelligence Lab, som har som hovedformål å finne ut hvordan kvanteteknologien kan brukes til å videreutvikle kunstig intelligens.

Googles forskningsblogg meldes det nå at avdelingen tar et nytt, viktig steg fremover i satsingen på kvantedatamaskiner. Selskapet skal nemlig begynne å lage sine egne kvante-prosessorer for å gjøre teknologien enda bedre.

Superledende elektronikk

De tekniske detaljene er noe uvisse, men de nye brikkene skal ifølge blogginnlegget være basert på superledende elektronikk. Slik elektronikk har vært en hellig gral for mange i industrien, og utviklingen gjøres av en forskningsgruppe under ledelse av John Martinis ved University of California.

Prosessorene skal delvis bygges ved hjelp av erfaringene som Google har opparbeidet seg gjennom eksperimentene med sin egen kvantedatamaskin fra selskapet D-Wave, i tillegg til ny, teoretisk kunnskap som har dukket opp på feltet den siste tiden.

Vil finne det optimale designet

Google skal bruke de nye kvanteprosessorene til å finne frem til optimale måter å designe slike brikker på, for på den måten å bringe teknologien videre fremover. Som vi har rapportert tidligere har kvantedatamaskinene ennå et stykke igjen når det gjelder ytelse og anvendelighet, noe dette nye fremstøtet kan hjelpe på.

Det spesielle med kvantedatamaskiner er at de opererer med informasjonsenheter med flere verdier enn de vanlige binære verdiene som tradisjonell datateknologi bygger på. Dette gjør de ved å blant annet utnytte det kvantefysiske fenomenet kalt «superposisjon», som innebærer at en partikkel kan eksistere i flere ulike tilstander samtidig.

Ambisjonen er at disse mystiske fenomenene skal gjøre for eksempel parallellprosessering langt mer avansert, noe som igjen kan bidra til svært avansert kunstig intelligens. Mer informasjon om arbeidet til Quantum Artificial Intelligence Lab kan du finne på Google+ og hos NASA.

Kanskje kan teknologien også brukes i Googles andre prosjekter: Selskapet jobber nå med sine egne leveringsdroner »

(Via Reuters)

annonse