8K blir standard i Windows 10

Neste generasjon superoppløsning blir standard i Windows fra sommeren, men ingen vet når skjermer og innhold som støtter 8K blir tilgjengelig.

At Windows 10 er helt avgjørende for å holde Microsoft store blir tydeligere når man ser på hva operativsystemet støtter før det finnes kommersielle produkter tilgjengelig.

Sist ut er støtte for 8K-oppløsning for skjermer på 27 tommer eller større. Dette er 7680 x 4320 punkters oppløsning. Foreløpig er det ingen tv-er, skjermer, grafikkort eller innhold som er produsert for kommersielt salg i 8K.

IT-historisk kan man notere at det har gått noen år siden Microsoft gjorde gigantbrøleren å ikke støtte USB-grensesnittet i Windows NT4.

Les også: Microsoft kjøper pornodomene (Cw.no)

Kina-annonsering

Det var under WinHEC i Shenzhen at Microsoft presenterte 8K-nyheten, skriver PCWorld US.

En annen grunn til at Microsoft er tidlig ute, er at de vil signalere til dataspillerne der ute at deres Windows 10 fortsatt er den bredeste spillplattformen tilgjengelig, som også er forberedt for det neste nye og presumptivt store.

Grafikkbrikkeleverandører som Nvidia og AMD er klare med 4K for IT-enheter, og har varslet at 8K også snart vil være klar.

Høyere oppløsninger betyr nye kabler. Foto: Samsung/HDMI.org

Neste utfordring er kopling mellom enhet og skjerm. Mange brukere kan glede seg til at IT-industrien planlegger nok en ny grafikkabel med ny kontakt, Embedded DisplayPort. Siden TV-industrien fortsatt vil holde fast ved at de er en egen industri som kan bestemme helt selv, har TV-produsentene annonsert HDMI-oppfølgeren SuperMHL.

I likhet med Windows 8 støtter Windows 10 de trådløse grafikkstandardene Wireless Display og Miracast. WiDi støtter også 4K.

Les også: – Det blir rimeligere å utvikle for Windows 10 (Cw.no)

Også for sanntids-tv

De mest ekstensive testene av 8K-oppløsning skjer hos den nasjonale kringkastingen i Japan. De planlegger for at sportsarrangementet OL i 2020 skal sendes i 8K-oppløsing.

Gjeldende oppløsning på frammarsj er 4K, som er 4096 x 2160 i forholdet 19:10. TV-produsenter selger ofte semiløsningen UHDTV, som «bare» har en oppløsning 3840 x 2160 – blant annet for å oppfylle 16:9-forholdet som mye innhold er produsert for.

Microsoft støtter video-kodeken H.265 i Windows 10, men sier ingenting om at de vil støtte VP9-kodeken som Google står bak. I Windows 10 vil PC-er og nettbrett ha støtte for 4K i skjermer fra 8 tommer og opp. Mobiler som kjører Windows 10 vil ha 4K fra 6 tommers skjerm.

Støttespillerne for såkalt «lineær-tv» (kringkasting av tv i sanntid) hevder at det OL som arrangeres i 2016 kommer til å være det store 4K-gjennombruddet. Idrettskonkurranser er etter hvert det eneste tv-signalet hvor sanntid spiller noen som helst rolle.

Her er alt du trenger å vite om Windows 10 » (Cw.no)

Les også
YouTube byr nå på videoer i 8K-oppløsning
Les også
Ny Windows 10-prøveutgave er klar
Les også
Nå er Blu-ray for 4K lansert
Les også
Surface Pro 3 får en rimeligere lillebror
Les også
Nettbrettnedgang gir Windows-vekst
Les også
USB-C: Thunderbolt og Lightnings endelikt?
Les også
Alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray
Les også
Ny standard vil bane vei for 8K-skjermer i bærbare og alt-i-ett-PC-er
Les også
Hard kamp om filmer og serier
Les også
Denne superkabelen takler alt
Les også
Hold på hatten, nå kommer 8K-oppløsningen
annonse