Nyhet

Nå kan hele Bitcoin-systemet være truet

Det største grave-nettverket har blitt farlig mektige.

Den virtuelle Bitcoin-valutaen blir stadig mer utbredt, men står fremdeles overfor en del utfordringer i form av for eksempel skepsis blant myndigheter i ymse land, alvorlige sikkerhetsproblemer og svært kraftige svingninger i verdien.

Nå melder nyhetsbyrået AP om en ny og alvorlig trussel mot Bitcoin, som potensielt kan bidra til å svekke tilliten til valutaen betraktelig.

Denne gangen er det et såkalt «grave-nettverk» det dreier seg om. Dette er nettverk som er opprettet for å kombinere datakraften til mange brukere for å mer effektivt grave frem nye Bitcoins, som deretter fordeles på brukerne.

Mektig nettverk vokser frem

Det største av disse grave-nettverkene er britiske GHash, som visstnok nå har blitt så stort at det kan utgjøre en fare for valutaen. Ifølge AP har nemlig GHash i løpet av de siste ukene skaffet seg nesten halvparten, og tidvis faktisk mer enn halvparten, av all datakraften som brukes til å grave frem Bitcoin.

Årsaken til at dette kan true valutaen er at dersom ett nettverk alene disponerer over halvparten av Bitcoin-ressursene, kan dette rent teoretisk sette nettverket i stand til å ta kontroll over alle transaksjonene og legge beslag på samtlige fremtidige Bitcoins.

Dermed kan også selve grunnpilarene i Bitcoin-systemet, nemlig uavhengigheten og den desentraliserte strukturen, bli undergravd. Det kan igjen gjøre valuaten minde attraktiv å satse på.

Bitcoin-utvikler reagerer sterkt

Etter at nyheten ble kjent skal verdien på Bitcoin ha sunket med 6 prosent, noe som riktignok kan betraktes som innenfor de «normale» svingningene. Flere brukere har imidlertid reagert til dels kraftig.

Som amerikanske PCWorld melder bestemte for eksempel Bitcoin-utvikleren Peter Todd seg for å selge halvparten av Bitcoin-beholdningen sin som følge av GHash-nettverkets maktposisjon. På Reddit tar Todd nå blant annet til orde for at grave-nettverk rett og slett bør avskaffes.

GHash selv skal ha sagt i en uttalelse til AP at de ønsker å beskytte Bitcoin-valutaen, men ønsker samtidig ikke å nekte folk adgang til nettverket eller innføre andre former for restriksjoner for å holde seg under de 50 prosentene.

Bitcoin-teknologien utvikles stadig: Nå finnes det et nytt anonymiseringsverktøy for valutaen »

Les også
Slik skal de få fart på Bitcoin-valutaen
Les også
– Dette er den største trusselen av sitt slag på Internett
Les også
Du kan kjøpe din neste PC med Bitcoin
Les også
Google lar deg enkelt finne verdien til en Bitcoin
Les også
Hacker brukte NAS-er som DogeCoin-slaver
Les også
Verdens største bank bannlyser Bitcoin
Les også
Nå blir Bitcoin enda mer anonymt
Les også
Hevder de har funnet den mystiske oppfinneren av Bitcoin
Les også
Nå er det full krise for Bitcoin
Les også
Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin
annonse