NyhetGoogle:  – Mobilen tar helt over

Google er sikre på mobil-dominans

STOCKHOLM: - Vi regner med at det vil være 3,5 milliarder smarttelefoner i bruk om tre år, sier selskapet.

Vi ble med Google til den svensk-norske lanseringen av Google Maps Navigasjon i Stockholm denne uka. Der møtte vi blant andre produktsjef Darren Baker i Google Maps EMEA og Oddgeir Garnes, "Industry head" i Google Norge, som begge kastet lys over selskapets forventninger til mobilmarkedet de nærmeste årene.

La det være sagt med en gang: Det at Google Maps med Navigasjon ble gjort tilgjengelig i Sverige og Norge stod i fokus på pressemøtet. Vi fikk derfor ingen kvalifiserte svar på hvordan Google stiller seg til den påståtte økningen av "drittvare" (malware) i Android Marked, hvorvidt selskapet jobber med en bedre løsning for filtrering av søkeresultater i applikasjonsbutikken, eller hvilke app-trender de så for seg i nærmeste fremtid.

- 3,5 milliarder smarttelefoner i 2015

I 2010 var det om lag 500 millioner smarttelefoner i bruk på verdensbasis, men dette tallet har økt raskere enn de fleste kunne se for seg. Ifølge Googles siste utregninger vil halvparten av klodens befolkning ha tatt i bruk en smarttelefon i løpet av 2015.

- Fremtiden ligger i mobiltelefoner, konstaterer Oddgeir Garnes, og fortsetter: - Alt blir gjort til skamme, så kjapt ting går med smarttelefoner. Selv de beste analytikerne blir lurt gang på gang!

- Det er nå flere smarttelefoner enn PC-er i verden. Vi regner med at det vil være 3,5 milliarder smarttelefoner i bruk om tre år, sier han.

Garnes legger til at Internett-trafikken har økt enormt etter smarttelefonenes inntog, et klart bevis på at smarttelefonene også brukes hyppig av folket. Google anslår at smarttelefoner vil stå for 50 prosent av all Internett-trafikk på verdensbasis allerede i 2013. Hva gjelder app-trender fremover, sier Garnes følgende:

- Apps er viktig. Mobil WEB er viktig. Snart vil mobil WEB (tilgjengelig via nettleser, journ.anm.)få samme funksjonalitet som en app, sier han.

Google Maps Navigasjon

Norge nedprioriteres?

Navigasjon til Google Maps er allerede lansert i litt over 20 land, og kom til USA for to år siden. Norge og Sverige har begge en svært høy andel smarttelefoner i bruk, og relativt mange avanserte brukere. Til sammen utgjør de to landene et betydelig marked, men likevel kan det virke som at vi ikke blir prioritert like sterkt.

Hvorfor har blant andre Polen, Tjekkia, Belgia og Østerrike fått Navigasjon før Norge og Sverige?

- Disse landene er ikke "viktigere" enn Norge og Sverige, så det er snakk om tilfeldigheter. I noen land er det kanskje lettere å legge raskt til rette for nye tjenester eller funksjoner, sier produktsjef Darren Baker i Google Maps EMEA til Mobilen.no.

Som en av mange små tilfeldigheter som kan oppstå, peker han for eksempel på at de i dette tilfellet måtte ta opp talespor til stemmestyring, og at denne prosessen var klar tidligere i et par av landene som allerede har fått Google Maps med Navigasjon. I forbindelse med lansering av kjøpe-apps i Android Market for norske brukere, hevdet også Google at det var mange hensyn å ta.

200 millioner bruker Google Maps

Darren Baker i Google demonstrerer de nye funksjonene.

I selve presentasjonen av Navigasjon til Google Maps fortalte Baker at det de hadde 200 millioner brukere av denne tjenesten. For Navigasjon alene var det 25 millioner brukere, og disse reiste til sammen 20 milliarder kilometer i året ved hjelp av tjenesten. Altså 100 mil i snitt per bruker.

Baker fortalte også at Google Maps versjon 5.8 er "dynamisk tegnede kart". Dette betyr at ruten du skal kjøre lastes opp til mobilen, men ikke hele verdenskartet. Det innebærer at du bruker 100 ganger mindre datatrafikk på å laste opp kartet, i forhold til slik Google Maps var før.

Stikkord om Google Maps Navigasjon:

  • Jo nærmere inn du zoomer, jo flere aktuelle punkter dukker opp. Restauranter, bensinstasjoner etc.
  • 3D-effekten på blant annet bygninger gjør at du kjenner deg igjen på kartet.
  • Med kompass-modus kan du peke pila og snu kartet den retningen du ønsker, slik at du kan kjøre "oppover" på skjermen, selv hvis du kjører mot sørvest.
  • Stemmestyrt "sving-for-sving"-veiledning gratis tilgjengelig. Også på norsk.
  • Trafikk-info ikke tilgjengelig i Norge.
  • Du kan bruke tjenesten offline, så lenge ruten er lastet opp på mobilen i forkant.
  • Støtte for Street View eller satelittvisning på kartet

Derfor har ikke Norge trafikkinfo

Noe mange av oss gjerne skulle hatt er trafikkinformasjon. Dette er nemlig på plass i Sverige (motorveier og større riksveier), samt i flere andre land.

Trafikkinformasjon hentes inn via Googles samarbeidspartnere i de aktuelle landene, som da jobber aktivt med å overvåke køer på veiene. En slik partner har de foreløpig ikke funnet i Norge. Alternativet er å innhente trafikkinformasjonen fra Google Maps-brukere, hvor Google kan anslå hvor raskt trafikken går basert på en rekke anonyme og automatiske rapporteringer fra mobilene som har aktivert en slik deling. Dette brukes blant annet i Danmark, men for at det skal fungere i Norge må mange nok være villig til å dele sine bevegelser (anonymt) via Google Maps Navigasjon.

Les også: Endelig Google Maps-navigasjon i Norge

Les også
HTC ChaCha: HTCs mobil for Facebook-fanatikere
Les også
Få Norges laveste ringepriser
Les også
Google kjøper Motorola
Les også
Facebook lanserer ny mobil-app
Les også
Endelig Google Maps-navigasjon i Norge
Les også
Ice Cream Sandwich kan få tidlig lansering
Les også
Sporløse forsvinninger på Android Market
annonse