Til hovedinnhold

Skal konkurrere med 3D-transistoren

GlobalFoundries vil sette press på Intel.

GlobalFoundries (GF), fabrikken som i stor grad produserer AMDs skjermkort og APU-er, har uttalt at de nå jobber med en konkurrent til Intels nylig annonserte 3D-transistor.

Det er i forbindelse med et intervju innehaveren av britiske Bit-tech.net gjorde at dette kommer frem. På direkte spørsmål om GF har planer om å utvikle et tilsvarende produkt til Intels 3D-transistor har direktøren for teknologisk utvikling, Dirk Wrister, svart at de jobber med «3D aktiviteter». Det vil trolig ta rundt et år før disse kommer i produksjon.

Slik er 3D-transistoren

Nøyaktig hva den nye transistoren vil hete eller hvordan den vil fungere er foreløpig ukjent. Når Intel i starten av mai måned lanserte deres Tri-Gate-transistor var de imidlertid alt annet enn sparsomme med informasjonen.

En transistor fungerer som en tradisjonell lysbryter, den slår av og på strømmen. Men i motsetting til lysbryteren du har på veggen, gjør en transistor dette flere hundre milliarder ganger i sekundet. Det viktigste med en slik tradisjonell transistor er at den lar så mye strøm som mulig slippe igjennom når den er «på» for å holde ytelsen oppe, og la så lite som mulig slippe igjennom når den er «av» for å spare strøm.

Tradisjonell transistor til venstre, Intels nye Tri-Gate-transistor til høyre. Bilde: Intel

De to faktorene jobber mot hverandre når transistoren skal veksle mellom de to stadiene så ufattelig mange ganger hvert sekund. Når man har krympet produksjonsteknikken, nå ned til 22 nm, har det blitt et betydelig problem å få bukt med lekkasjen, altså den strømmen som slipper igjennom selv om transistoren egentlig er «av».

Løsningen Intel presenterte i våres var å øke antallet dimensjoner. Normalt kan en transistor bare «lukke» flyten av strøm på én flate. Intels nye løsning har hevet det strømledene laget, og kan dermed «gripe rundt» strømmen av elektroner på tre flater, derav navnet Tri-Gate- og kallenavnet 3D-transistor.

En slik løsning har økt effektiviteten til hver enkelt transistor, som det gjerne er flere milliarder av i en prosessor, betraktelig. Hver transistor kan ha en langt lavere arbeidsspenning, samtidig som den lekker langt mindre. I tillegg tar hver transistor langt mindre fysisk plass.

Intel har selv satt sammen en animasjonsfilm som forklarer konseptet temmelig godt.

Tar opp jakten

Hvis den nye 3D-transistoren blir den revolusjonen Intel omtaler det som, er det naturlig at dette ikke er noe GlobalFoundries kan la skje uten konkurranse.

GFs nye transistor vil bli produsert på 20 nm, og skal i følge fabrikken selv kunne redusere den fysiske størrelsen på enkelte komponenter med opp mot 50 %.

I det samme intervjuet trekker Wristers også frem at de er godt på vei med utviklingen av 14 nm. De jobber fortsatt med å ta en endelig avgjørelse på hvilken teknikk som skal brukes, der en 3D-transistor med flere innganger er ett av alternativene.

(Kilder: Bit-Tech, Anandtech, Bit-tech.)

annonse