Tek.no

Nyhet

Facebook bekrefter: Lyttet ikke på norske brukere

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
15 Aug 2019 11:42

På onsdag denne uken avslørte Bloomberg at Facebook hadde lyttet til opptak av brukerne gjort via meldingsappen Messenger.

Ved første publisering var det ikke tydelig hvor stort omfanget var. Nå er det imidlertid bekreftet at bare amerikanske brukere er rammet:

– Funksjonen har bare blitt testet på amerikanske brukere. Ingen EU-brukere har blitt påvirket, sier Facebooks nordiske kommunikasjonssjef, Peter Münster, til Tek.no.

Små lydklipp for å forbedre kunstig intelligens

I Bloombergs reportasje kunne det også virke som at det var stemme- og videosamtaler som ble tatt opp, og deretter analysert av Facebooks partnere. Ifølge Münster er imidertid omfanget mindre enn dette, da det bare gjelder én spesifikk funksjon som konverterer brukernes stemmer til tekst:

– Det vi snakker om her er små lydklipp fra en funksjon i Messenger som konverterer stemme til tekst. Det er drevet av kunstig intelligens, og lydklippene, som alle var anonymiserte for å ikke avsløre noens identitet, ble brukt for å forbedre algoritmen til den kunstige intelligensen.

– Vi lyttet aldri til menneskers mikrofoner uten tillatelse eller eksplisitt aktivering fra noen, og det er heller ikke noe vi gjør ellers. De eneste instansene hvor vi tar opp lyd fra brukernes telefoner er hvis de har aktivert en funksjon som trenger lyd, for eksempel opptak, video eller å sende en stemmebeskjed, sier Münster.

Avsluttet avlytting

Selv om Facebook sier det bare skal ha gjeldt noen brukere som aktivt har godkjent at opptakene deres kan brukes til analyseformål, satte de praksisen på pause i forrige uke.

Dette er på lik linje med Microsoft, Google, Apple og Amazon, som også nylig har blitt anklaget for å bruke stemmeopptak fra brukere uten deres viten, til formål som ikke var tydelige for brukerne.

annonse