Til hovedinnhold
NyhetHer er 17 mobilapper de elsker

Her er 17 mobilapper utviklerne elsker

Vi har snakket med norske app-utviklere, og funnet ut hvilke apper de bruker mest.

De to siste ukene har vi sett på både redaksjonens favorittmobiler gjennom tidene og våre favorittapps.

Denne uken tenkte vi imidlertid å få litt hjelp utenfra, og snakket med en knippe norske app-utviklere for å høre hvilke applikasjoner de bruker mest i hverdagen. Vi spurte ikke om noen spesifikk plattform.

Jan Ove Kjøndal, mobilansvarlig for Agens

Kjapp info: Agens står bak en rekke store applikasjoner og tjenester, som blant annet Norsk Tipping, Gule Sider, VG+ for iPad og Canal Digital Go.

Her er Jan Oves tre kjappe app-perler:

Our Choice

Denne appen viser hvordan tekst, bilder og video kan gå opp i en høyere enhet på moderne mobile flater. En bedre flytopplevelse skal du lete lenge etter. Smart interaksjon, fin informasjonsgrafikk- og ikke minst en viktig bok i seg selv.

Kjøp Our Choice på Apple App Store for 35 kroner.

Garageband

Denne musikkappen er så enkel, morsom, umiddelbar og omfattende at den på mange måter er verd prisen av en iPad eller iPhone alene. Trommeprogrammering, sampling, vokalinnspilling og gitarampmodellering i ett- til en absurd billig pris. Et soleklart kjøp!

Kjøp Garageband på Apple App Store for 35 kroner.

Instagram

Strålende og morsomt verktøy for deg som liker å ta bilder. Et lite trailerlass med flotte bildefiltre og posting til både Twitter og Facebook.

Last ned Instagram gratis fra Apple App Store (gratis).

Martin Sivertsen, utvikler i Klapp Media

Kjapp info: Klapp Media står bak applikasjoner som NRK P3 Urørt og Montages, mens Martin selv lagde nyhetsapplikasjonen NewsDesk da Apples App Store fortsatt var i sin oppstartsfase.

Her er Martins tre app-favoritter, i tilfeldig rekkefølge:

Things

Jeg er ingen Getting Things Done-evangelist, men praktiserer likefremt Inbox Zero og har behov for en lettvint og funksjonell huskeliste. Things balanserer simplisitet, brukervennlighet og organisasjon på en overbevisende måte, og er i daglig bruk både for jobb og private gjøremål. Utviklerne lover at Cloud-syncing er rett rundt hjørnet.

Kjøp Things på Apple App Store for 70 kroner.

Camera+

Etter at jeg via Instagram fikk øynene opp for begrensningenes muligheter (firkantformat, dårlig lyshåndtering og lav oppløsning på 3GS) har jeg blitt en svært flittig iPhoneograf. Jeg har riktignok et lite arsenal av fotoredigerings-applikasjoner som brukes om hverandre, men alle bildene mine har sin fødsel i kjappe, intuitive og funksjonrike Camera+. Noen av filtrene er også helt suverene ("Clarity" er min mest brukte).

Kjøp Camera+ på Apple App Store for 7 kroner.

Audible

Det er notorisk vanskelig å finne tid til å lese bøker i hverdagen, og hadde det ikke vært for lydbøker hadde mesteparten av lesingen min kun foregått i ferier og flyseter. Nå hører jeg på bøker til og fra jobb, og mens jeg bedriver husarbeid og andre multitasking-vennlige aktiviteter. De fleste lydbøkene kjøper jeg på Audible.com. Audible-appen har i utgangspunktet én poweruser-funksjon som gjør at jeg foretrekker den fremfor å lytte til filene gjennom iTunes/iPod, nemlig muligheten for å speede opp avlesningshastigheten til 3x.

Last ned Audible fra Apple App Store (Gratis).

Jonas Feiring, strategirådgiver i Making Waves

Kjapp info: Making Waves driver med rådgivning, design og teknologiutvikling for tjeneseleverandører, og står bak blant annet Aftenpostens iPad- og iPhone-løsning.

Her er Jonas' fem app-favoritter, i tilfeldig rekkefølge:

SoundCloud

Sosial deling av lyd. Det er mye bra musikk som ikke finner veien til Spotify. Fra usignerte artister til obskure remix-er. SoundCloud er et slags YouTube for lyd. Både for profesjonelle og amatører.

Last ned Soundcloud fra Android Market eller Apple App Store (gratis).

Stamped

Anbefal ting for vennene dine. Jeg trenger ikke å finne alt som er i nærheten av meg, bare det som er bra. Og det som er bra for meg er ikke nødvendigvis noe alle andre liker. Stamped lar deg anbefale ting du liker med geografisk og sosialt filter. Veldig lovende.

Last ned Stamped fra Apple App Store (gratis).

Katachi

Riktignok "bare" en iPad-app. Men det er ikke hver dag vi ser et norsk digitalt magasin i verdensklasse.

Last ned Katachi gratis fra Apple App Store (gratis, men abonnement koster).

Instacast

Podcast-app gjort riktig. Apple har gjemt muligheten til å finne og spille podcaster på iPhone så langt nede i iTunes at den er ubrukelig. Instacast lar meg finne og spille de podcastene jeg ønsker. En av mine mest brukte Apper.

Kjøp Instacast på Apple App Store for 14 kroner.

Instapaper

Spar ting for senere lesning. På tvers av mac, PC, iPad og iPhone.

Kjøp Instapaper på Apple App Store for 35 kroner.

John Eivind Hallén, sjefsdesigner i Shortcut

Kjapp info: Shortcut står bak en rekke populære applikasjoner her i Norge. I portføljen deres finner vi applikasjoner som Posten, Trafikanten, MatPrat og Wimp, for å nevne noen.

John Eivind hadde ingen klar app-favoritt, men lister opp seks applikasjoner han gjerne anbefaler:

LiveView

Dette er kanskje iOS-designerens beste venn. Den speiler et utsnitt fra Mac-en din over på iPhone, slik at du kan se direkte på telefonen design du gjør i f.eks Photoshop eller Illustrator.

Last ned LiveView fra Apple App Store (gratis).

Path

Nok en "la oss følge hverandre"-sosial app. Det som skiller denne ut fra de andre (Facebook osv.) er et fantastisk godt og gjennomarbeidet design. Her har mange mye å lære. Verdt å laste ned bare for å se og føle.

Last ned Path fra Android Market eller Apple App Store (gratis).

Cards

Send personlige kort fra ferien uten å kjøpe verken kort eller frimerker. En enkel app som gjør én ting veldig bra. Det liker vi.

Last ned Cards fra Apple App Store (gratis).

SongKick Concerts

Du forteller appen hvilke artister du vil se live, og hvor du kunne tenkt deg å se dem. Appen sier ifra i god tid til å kjøpe billetter. Denne har gitt meg gode konsertopplevelser som ellers ville gått meg hus forbi.

Last ned SongKick Concerts fra Apple App Store (gratis).

Gift Plan

Nå i julestrisesongen hjelper det med en godt designet app som hjelper deg med å finne riktige gaver til venner og familie. Funker hele året og har endel smarte løsninger.

Kjøp Gift Plan hos Apple App Store for 21 kroner.

Whiteboard Capture Pro

For oss som alltid "tenker høyt" mens vi tegner på whiteboard, er det vanlig å avfotografere alle skriblerier. Derfor er det supert å ha en app som samler og sorterer disse fotoene. Og denne appen renser opp dårlig kontrast og lys, slik at bildene blir leselige (og printbare). Instagram for whiteboard-nerds!

Kjøp Whiteboard Capture Pro på Apple App Store for 21 kroner.

Hvis du gikk glipp av redaksjonens anbefalinger forrige uke, er det kanskje et par tips å hente der også:

Her er de 21 beste mobilappene

annonse