Til hovedinnhold

Svensk rettighetsbransje krever 400 kroner for hver TV eller dekoder

Nå går Sony rettens vei for å få fjernet avgiften.

Shutterstock

Allerede i 2011 måtte våre svenske naboer begynne å betale en kopieringsavgift for sine nyinnkjøpte eksterne lagringsenheter. I fjor ble avgiften kraftig utvidet til å omfatte alle elektroniske produkter som har mulighet til å lagre og spille av musikk eller filmer.

Den siste tiden har derfor organisasjonen Copyswede, som representerer rettighetshaverne i Sverige, krevd opptil 100 kroner for hvert eneste salg av blant annet bærbare PC-er, stasjonære maskiner, nettbrett, spillkonsoler, NAS-enheter og USB-minne.

Som om ikke dette var nok krever de inn en enda stivere avgift når våre naboer skal kjøpe seg en mobiltelefon med musikkavspilling, en MP3-spiller, dekoder, TV eller medieavspiller. Da må de nemlig punge ut med inntil 400 kroner i avgift.

Møtes i retten

Spesielt Copyswedes siste avgift har fått mange til å se rødt. Et opprop har i skrivende stund samlet over 35 000 underskrifter fra privatpersoner. Bransjeforeningen ElektronikBranschen har oppfordret sine medlemsforhandlere til å sette seg på bakbena og nekte å innbetale avgiften de har fått krav om.

Copyswede har tidligere dratt både Telia og mobiltelefonprodusenten Sony inn for retten på grunn av manglende betaling av avgiften på salg av telefoner, men nå er det Sonys tur til å gå til sak mot rettighetsorganisasjonen.

De to partene vil ifølge Svensk Radio møtes i Lund tingrett hvor spørsmålet om Sonys telefoner – som i teorien kan inneholde opphavsbeskyttet musikk – skal omfattes av avgiften.

Gammel lov

Pengene som kommer inn er ment som en kompensasjon til aktører som taper penger på at våre svenske naboer kopierer innhold mellom seg og venner, uten å måtte betale for det.

Grunnen til at Copyswede kan kreve inn en avgift for elektronikk med lagringsmulighet, er en gammel lov som stammer fra 80-tallet. Den gang var det kassettbånd folk brukte for å kopiere musikk seg i mellom.

Skatten ble også den gang innført for å kompensere rettighetshavere for tapt inntekt på grunn av såkalt «privatkopiering», som i motsetning til piratkopiering er fullt lovlig.

Den svenske regjeringen har uttalt at også de er svært uenige i måten Copyswede krever inn avgiften på, og mener for eksempel at private datamaskiner aldri var ment å omfattes av ordningen.

I sommer kom det en ny åndsverkslov i Norge:
Den gjør småpirater til et lett bytte »

(Kilder: Sweclockers, IT24, Sveriges Radio)

annonse