Til hovedinnhold

God utsikt = dårlig dekning

Mange tror fri sikt er det samme som perfekt dekning.
Sannheten kan være omvendt.

Shutterstock / 111012047

Har du opplevd det selv? Du står på et utsiktpunkt eller i toppetasjen på en skyskraper. Du vet at mobilen din kan «se» utallige basestasjoner nede på bakken. Likevel er dekningen elendig, og du kan knapt gjennomføre en samtale uten å bli brutt.

Det er ikke så enkelt som å sette en antenne på det høyeste punktet i terrenget, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor:

– Man skulle jo tro at dekninga var god når man befinner seg på en topp med vid utsikt i alle retninger, men problemet er ofte det motsatte. Når én basestasjon potensielt kan snakke med flere hundre andre basestasjoner blir det fort surr i frekvensene, sier Amundsen til Mobilen.no.

Slik får du bedre dekning innendørs >>

Ødelegger talekvaliteten

I Oslo er det spesielt store problemer ved Utsikten på Ekeberg og i Solveien på Nordstrand. I landet for øvrig gjelder det for eksempel Fløyen i Bergen og Fløya i Tromsø. Der er det direkte siktlinje til svært mange basestasjoner. Ifølge Amundsen løser Telenor problematikken ved å plassere basestasjoner lavere i terrenget som peker oppover. Slik unngår de problemet med basestasjoner som forstyrrer hverandre.

Ifølge Amundsen vil frekvensforstyrrelser ødelegge talekvaliteten i nettet. En basestasjon i Solveien, som er kjent for sin gode utsikt, vil potensielt kunne forstyrre basestasjoner langt nedover i Oslofjorden og dermed ødelegge for flere titusener mobilbrukere, forklarer Amundsen.

Her er et bilde tatt av basestasjonen på Fløya i Tromsø. Dette er et av stedene der mobiloperatørene har problemer med å bygge god dekning fordi basestasjonene kan forstyrre andre basestasjoner i området.Foto: Bjørn Amundsen/Telenor
annonse