Til hovedinnhold

Nå kan du få HD-lyd på mobilen

Telenor starter utrullingen av HD Voice i Norge.

iStockphoto / 18768884

HD Voice er en teknologi som skal gi mye bedre lydkvalitet på samtaler med mobiltelefon. Mens lydkodingen som brukes i mobilnettet i dag begrenser seg til frekvensområdet 300 til 3400 Hz, vil HD Voice dekke et frekvensområde fra 50 til 7000 Hz – noe som gir klarere og mer naturtro lyd.

HD Voice-teknologien har blitt utsatt, men i dag annonserer Telenor at de innfører HD Voice for alle kunder som har 3G-dekning og har en mobil som støtter teknologien. For at det skal fungere må begge parter ha en telefon som støtter HD Voice, og begge må være på 3G.

– I dag er prosentandelen HD Voice-samtaler på 3-4 prosent. Dette er starten på en reise der stadig flere vil få oppleve en helt annen lyd enn hva de er vant til, skriver informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Inside Telecom.

Telenor slo før helga på HD Voice for enkelte nummerserier og i dag får alle mulighet til å få drastisk bedre lyd i mobilen. Denne journalisten har et nummer i denne serien og har opplevd at to av tre samtaler de siste dagene har vært med HD Voice.

Fungerer ikke mellom operatørene ennå

Opprinnelig skulle teknologien innføres ved årsskiftet 2011/2012. – Innføringen har rett og slett vært mer krevende enn vi først trodde. Vi er desto mer fornøyd med endelig å lansere HD Voice, skriver Krokan.

Når vi spør om HD Voice vil fungere mellom operatørene, svarer han at Telenor håper andre operatører også vil introdusere teknologien. Om det blir «gromlyd», som Telenor kaller det, mellom kunder av ulike operatører, er likevel usikkert.

– Talekvaliteten har ikke fått noe vesentlig løft siden innføringen av GSM tidlig på nittitallet, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge, ifølge en pressemelding. Hun lover at selskapet vil jobbe for at stadig flere får nyte godt av fremtidens mobillyd, og peker på at HD Voice gir både forbedret lydkvalitet, og kanskje særlig dempet bakgrunnsstøy.

– Nyansene i tonefallet blir klarere og lyden mer naturtro. Bedre lydkvalitet vil gi færre misforståelser og vil føre til at du kan snakke lavere i telefonen, sier hun.

Koster ikke ekstra

Tjenesten blir tilgjengelig for alle Telenors kunder, uten ekstra kostnad. I løpet av året får også kunder på 2G-nettet tilgang til HD Voice, men det får begrenset effekt, fordi svært få mobiltelefoner støtter teknologien på 2G. Antallet samtaler med HD Voice vil neppe gå veldig opp da, for det er ikke HD-støtte mellom 2G- og 3G-nettene.

Også Netcom vil lansere HD Voice i uken etter påske, og ruller det gradvis ut i 3G-nettet og senere i 2G-nettet. Til Teknisk Ukeblad sier teknologisjef Roy Ove Nilssen at de har kjørt tester, men at det gjenstår en del arbeid i nettet. Han ser det som en ulempe at mange kunder vil tro det er noe galt med telefonen når de i en samtaler har glassklar lyd og i den neste har den gamle, dårligere kvaliteten.

Drastisk bedre lyd

Etter å ha testet HD Voice noen dager er undertegnede imponert over forskjellen mellom gammel og ny lydkvalitet. Det er imidlertid viktig å være obs på at ingenting blir bedre enn det svakeste ledd. Er mobilens høyttaler elendig, blir resultatet heller ikke topp, noe som gjelder mange mobiler, dessverre.

Du finner mer informasjon om HD Voice hos Inside Telecom (betalingstjeneste).

Her kan du høre hvor mye bedre HD Voice låter

(Kilde: Inside Telecom, Teknisk Ukeblad)

annonse