Tek.no

Nyhet

Nå er bredbånd en rettighet

Det har FN bestemt.

28 Okt 2011 08:34

Kommunikasjon er ikke bare et menneskelig behov – det er også en rettighet. For FN betyr dette at tilgangen til Internett via bredbånd verden over også er en rettighet, og vil sammen med ledende bransjeorganisasjoner arbeide for å få til dette i praksis.

Dette har kommet frem i dokumentet The Broadband Challenge, som ble utredet under årets ITU World Telecom.

Fem mål

ITU World Telecom er en stor utstilling og konferanse som blir arrangert hvert fjerde år av International Telecommunications Union (ITU). Under årets konferanse organiserte FN-organet Broadband Commission for Digital Development toppmøtet Broadband Leadership Summit i samarbeid med ITU.

Her kom det frem at ITU vil arbeide videre med å øke tilgangen til bredbånd internasjonalt. I dokumentet har det blitt formulert fem mål for globalt bredbånd:

1) Minst halvparten av utviklingslandenes befolkning og 40 prosent av husholdningene må ha tilgang til bredbånd innen 2015, og at dette må være til en overkommelig pris.

2) Bransjen må utvikle innovative forretningsmodeller for å realisere denne visjonen.

3) Regjeringer må gjøre bredbåndspolitikk universell og utvikle rammeverk som gir bransjen et stabilt arbeidsområde slik at de kan utvikle nødvendige produkter.

4) Regjeringer må utvikle Internett-baserte helsetjenester og utdanning på nasjonalt nivå som stimulerer etterspørsel for bredbånd.

5) Regjeringer og det sivile samfunnet bør komme i samtale for å stimulere produksjon av lokalt innhold, og utvikle tjenester og applikasjoner på lokale språk for en inkluderende digital verden.

– Færre reguleringer

Generalsekretær i ITU, Hamadoun Touré, sier at det er fullt mulig å oppnå disse målene, såfremt det finnes politisk vilje og engasjement fra nasjonale myndigheter. En annen forutsetning er at statlige myndigheter klarer å etablere partnerskap med den private sektoren.

ITU har i en årrekke presset på for mindre statlig regulering innen telekommunikasjon. De oppfordrer myndigheter over hele verden for å legge forholdene til rette slik at bedrifter kan sette opp virksomheter innen bredbånd og andre tjenester.

Les også
Digitaliserer 300 år med avisarkiver
Les også
PS3-hacker fikk jobb hos Facebook
Les også
FN: – Nettilgang er en menneskerett
Les også
USA vil lagre passasjerdata i 15 år
Les også
Alle filmsnutter forsvinner
annonse

Les også