Nyhet

Dette kan være en mobilmast

På Holmenkollen trodde naboer at en flaggstang ble oppført for å flagge under Ski-VM. Ifølge Akersposten viste undersøkelser at flaggstangen er en mobilmast fra Mobile Norway, som eies av Network Norway og Tele2 som er igang med å bygge Norges tredje mobilnett.

Ville unngå søknadsplikt

Selskapet innrømmer at de har kamuflert basestasjonen for å unngå søknadsplikt. De har nemlig tolket Plan- og bygningsloven til at man ikke trenger å søke byggetillatelse for å sette opp en flaggstang, mens noe med et annet estetisk uttrykk ville gjort tiltaket søknadspliktig.

Telenor har på sin side satt opp antenne i eksisterende lysmast med flombelysning for å dekke det samme området. Det skal nemlig være vanskelig å få byggetillatelse i området.

– Jeg tror vi har to slike stenger av så langt 800 basestasjoner, så omfanget er lite, forteller Arild Sunde, eiendomssjef i Mobile Norway, til digi.no.

Telenor velger skorsteiner og kirketårn

Også Telenor er ifølge digi.no kjent med flaggstangløsningen. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier at flaggstang eller skorstein ofte blir valgt av estetiske grunner, men utbredelsen av flaggstangmaster er også for Telenors del liten i Norge - men stor i Danmark.

Ellers skal Telenor ha brukt andre kreative metoder, som antenner i lysstoffrør, reklameskilt og kirketårn.

Derimot mener Amundsen at man ikke slipper unna å ha behov for byggetillatelse ved å velge flaggstangløsningen.

(Kilder: digi.no, akersposten.no)

Les også
– Selger mobiler med dårlig signal
Les også
Telenor dropper mobildekning på bygda
Les også
Disse gutta sikrer mobildekningen
annonse