Til hovedinnhold

Tredobling av ytelse i 2014

ARMs kommende Cortex A50-serie har rå ytelse med lavt strømforbruk. Samtidig jobber Intel med 48-kjerners prosessor.

ARM Cortex-A15-prosessoren som brukes i blant annet Samsung Exynos 5250-systembrikken i Googles nye Nexus 10-nettbrett får snart en mye kraftigere storebror.

ARM har nemlig annonsert en ny serie med 64-bit prosessorer, Cortex-A50. Prosessorene vil etter hvert finne veien inn i de mest avanserte nettbrettene og mobiltelefonene. I likhet med introduksjonen av Cortex-A15 vil det imidlertid ta et par år før prosessorene blir integrert i systembrikker fra ARMs partnere, og blir tilgjengelig i faktiske produkter.

Tre ganger ytelsen

Ifølge en pressemelding fra ARM vil den mest avanserte varianten, Cortex-A57, være tre ganger kraftigere enn prosessorene som brukes i dagens mest avanserte mobiltelefoner – med samme strømforbruk.

ARM annonserte også en Cortex-A53-prosessor, som skal være den ARM-prosessoren som bruker minst strøm i forhold til ytelsen. Cortex-A53 er også verdens minste 64-bit prosessor.

Både A53 og A57 er bakoverkompatible med dagens 32-bit prosessorer. Felles for dem begge er også at de er laget for å kunne fungere sammen med ARM Mali-grafikkprosessoren.

A53 og A57 kan også brukes sammen i én systembrikke, i det ARM kaller en "big.LITTLE"-konfigurasjon. Det innebærer at A53 kan ta seg av de fleste oppgaver til vanlig, mens en A57-prosessor kan trå til når det trengs ekstra ytelse.

Intel jobber med 48-kjerners prosessor

Også Intel vil ha sin bit av markedet for prosessorer til mobiltelefoner og nettbrett. De har i dag en variant av Atom-prosessoren som brukes i blant annet den kommende ZTE Grand X IN-mobilen, men nå gires satsningen opp. Ifølge Computerworld jobber Intels forskere nå med en ny prosessor med 48 kjerner, beregnet på smartmobiler og nettbrett.

Dagens systembrikker benytter gjerne to eller fire kjerner. For eksempel har Samsung Exynos 5250-brikken fire ARM Cortex-A15-kjerner.

– En prosessor med en kjerne vil typisk gjøre én jobb etter en annen. Med flere kjerner kan prosessorkjernene dele arbeidet seg imellom, sier Enric Herrero, forsker hos Intel, til Computerworld.

Et eksempel på hva så mange kjerner kan brukes til, er for eksempel at ulike kjerner kan jobbe med å dekode hvert sin bilderute i en videosekvens – samtidig som andre kjerner kan jobbe med andre oppgaver, som ulike bakgrunnsprosesser. Ved at flere kjerner jobber parallelt med ulike ting, kan også strømforbruket totalt sett bli lavere enn om én kjerne jobber for fullt med mange ulike oppgaver.

Her finner du mer informasjon om ARM Cortex-A50.

(Kilde: The Verge og Computerworld)

annonse