Til hovedinnhold

Hvorfor man bør fotografere med stativ

En skikkelig fotograf som setter pris på et skikkelig stativ.

Når man skal ut å fotografere er det alltid et spørsmål om hva slags utstyr man skal ta med seg. Det er lett å la stativet bli ligge igjen hjemme, ved mindre man planlegger å fotografere i lite lys eller trenger de egenskapene et stativ har.

Les også: ARTIKKEL: Uskarpe bilder med dårlig stativ

Det kan også være lett å ta for gitt at mye lys gir skarpe bilder uansett, fordi lukkertiden er så rask. Men er rask lukkertid alene nok til å få sylskarpe bilder? Fotobloggen Camera Technica ønsket å finne svaret på dette, og gjennomførte en test for å se hvor skarpe bilder man kan få uten stativ.

Kameraet som ble brukt var et Canon EOS 7D, og testen ble gjennomført ved å plassere en laserpeker i kameraets blitssko. Deretter ble det gjennomført ulike tester med og uten speillås og fjernutløser.

Fordi man må trykke ned en knapp for å ta et bilde, er det nesten umulig å holde kameraet helt i ro. Å holde kameraet i ro uten å fotografere er en prøvelse i seg selv, og når man i tillegg må bevege fingeren blir det bevegelse uansett. I tillegg vil kameraets speil vippes opp slik at bildebrikken kan eksponeres for lys, noe som også skaper vibrasjoner. Dette gjelder selvfølgelig bare kameraer som har speil, så har du et kompaktkamera er ikke speil et problem for uskarpe bilder.

Man kan se tydelig forskjell ved bruk av speillås og fjernutløser.

Les også: Velbon går ut i spagaten

Så hva blir løsningen for å få skikkelig skarpe bilder? Bruk stativ. I tillegg bør man bruke kameraets speillås, slik at speilet låses før eksponeringen starter. Når denne funksjonen er aktivert vil speilet vippes opp første gang man trykker på utløserknappen. Deretter er det lurt å vente et par sekunder, slik at vibrasjonen fra speilet er borte før man trykker igjen og tar bildet.

Det kan også være lurt å aktivere timeren på kameraet, slik at kameraet er helt i ro når bildet blir tatt. En annen løsning kan være å bruke en fjernutløser, som også fikser problemet med bevegelse når man trykker ned utløserknappen på kameraet.

Les også: ARTIKKEL: Trenger du nytt fotostativ?

Så hvis målet er å ta skikkelig skarpe bilder, er det kanskje ikke så dumt å ta med seg stativet allikevel. Om du synes et stort stativ blir for mye å drasse rundt på, kan kanskje en Gorillapod være et godt alternativ om skarpe bilder er det som teller.

Under kan du se en video som illustrerer testen:

DSLR Mirror Vibration from Camera Technica on Vimeo.

Kilder:
www.engadget.com
www.cameratechnica.com

annonse