Til hovedinnhold

SNIKTITT: Samsung Galaxy Tab

Samsung la lenge lokk på all informasjon om sitt nye nettbrett Galaxy Tab. Det er mulig de fryktet at konkurrentene ville sjele til spesifikasjonene på Tab for å lage et enda bedre produkt. Spørsmålet er bare om de ville klart det.

Kontroll
Vi skal ikke påstå at Galaxy Tab er verdens beste nettbrett, for vi har ikke fått prøve alle varianter som nå dukker opp som paddehatter. Men så langt har vi ingen grunn til å tro at noen vil true Galaxy Tab med det første. Grunnen er enkel – Samsung er ledende innen produksjon av komponenter til slike enheter, og Samsung har lagt mye prestisje i dette nettbrettet. Samsung har full kontroll over alle ledd i produksjonen av komponenter, og vi tror rett og slett ingen er i stand til å strekke seg lenger enn det Samsung her gjør. 

Vi snakker om et 7-tommer nettbrett med Android-OS og innbygget mobiltelefoni. Apple har et liknende produkt i form av en iPad med 10-tommer skjerm. Også dette kan brukes med mobilt Internett, men du kan ikke bruke det til mobilsamtaler.

Les også: DUELL: iPad vs Galaxy Tab

Ideell størrelse
Det første som slår oss når vi får fingrene på Galaxy Tab, er naturlig nok størrelsen. Skjermen på 7 tommer synes tilnærmet ideell for et nettbrett vi skal ha med oss når vi farter rundt. Galaxy Tab er på størrelse med en slank pocketbok, og vi har ennå ikke møtt noen som med tyngde har klart å argumentere for at pocketbøker er for små til at du kan lese dem. Muligens kunne skjermen nådd enda lenger ut til kanten av nettbrettet, men vi klager ikke. Skjermen er stor nok, og det er mulig å putte hele greia i en jakkelomme. 

Virker solid
Det neste som slår oss er at konstruksjonen virker solid. Glassflaten er hard, og chassiset virker solid bygget. Utformingen er endret et par ganger siden de første spionbildene lekket ut.

Galaxy Tab har nå en utforming som gjør at nettbrettet virker litt smalere, og de ulike fargene på side og rygg er en stilig designdetalj. 

Skjerm
Når vi skrur på Galaxy Tab lyser LCD-skjermen mot oss. Noen er kanskje skuffet over at Galaxy Tab ikke har AMOLED-skjerm. Det ville gitt bedre kontraster og bedre batterilevetid. Men det ville også gjort produktet enda dyrere.

For oss fremstår skjermen som svært god, og når vi ikke kan legge en AMOLED-skjerm ved siden av, så tenker vi ikke umiddelbart på at dette er en LCD-skjerm. 

Grensesnitt
Skjermbildet som dukker opp røper brettets nære slektskap til mobiltelefonen Galaxy S. Begge har grensesnittet Samsung kaller TouchWiz, men på Galaxy Pad er sideoppsettet litt annerledes enn på mobiltelefonen.  

Mens startskjermen på mobiltelefonen Galaxy S har en bunnlinje med fire ikoner, har Tab bare tre. Og selv om skjermen på Tab totalt er omtrent tre ganger så stor som på Galaxy S, så har den bare fått ett ikon ekstra i høyden og i bredden.
Vi liker at Samsung ikke har brukt den ekstra plassen til å presse inn flest mulig ikoner. Slik Galaxy Tab er nå, så er det befriende enkelt å trykke riktig. Det gjelder ikke minst når vi henter frem tastaturet på skjermen for å skrive tekst. Enten vi holder telefonen vannrett eller loddrett, så treffer vi tastene. I tillegg har Tab samme Swype-funksjon som Galaxy S, noe som gir mulighet for å skrive raskere ved å bruke strøk på tastaturet.
 

Kjapp
Galaxy Tab har en kjapp prosessor, noe du vil merke når du kjører flere programmer samtidig. Vi skal ikke påstå at alt spretter frem ved den minste berøring, men tiden det tar å starte opp tunge applikasjoner er minimal.

Det går raskt å bla i bilder, surfe på nett og å feie gjennom albumgrafikken i musikkapplikasjonen. 

Tilpasset format
Samsung har lagt seg i selen for å gjøre Tab til noe mer enn en forvokst mobiltelefon. En god bokleser som viser en hel bokside om gangen og et eget leseprogram der du kan abonnere på ferske aviser og magasiner, er noe av det som skal gi Tab merverdi.

Merverdi gir også tilbehøret, som blant annet omfatter tastatur-dock og en dock med utgang for HDMI til TV. Om du trenger HDMI er en annen sak. Har du en moderne TV med DLNA kan du se video i full HD uten å koble Galaxy Tab til annet enn det trådløse nettverket.

Les også: Bruk mobilen din som medieserver.

Galaxy Tab har også en videokonferansefunksjon som er godt tilpasset den store skjermen.

Ikke perfekt
Aldri så godt at det ikke er galt for noe. Vi skulle gjerne sett at Galaxy Tab hadde et kamera med høyere oppløsning enn 3 megapiksler. Den kunne hatt AMOLED-skjerm, og den kunne hatt mini-HDMI-kontakt for tilkobling til flatskjermer eller projektorer uten DLNA..

Den kunne selvsagt også hatt større batteri, støtte for Mini-TV, uttrekkbart tastatur og 3D-skjerm for den saks skyld, men vi innser at om vi skulle puttet på alt den kunne hatt, så ville vi snart snakke om et produkt som ikke bare vil bli uoverkommelig i pris - det ville også blitt for stort til å være praktisk.

Vi skal ikke nekte for at vi har store forventninger til Galaxy Tab, og at det kribler i våre teknofile kropp ved tanken på at vi snart skal få langtidsteste nettbrettet.

Dyr
Så gjenstår det å se hvor lenge euforien varer. For noen vil den muligens vil den tape seg allerede når den første kontoutskriften lander i postkassa. Galaxy Pad skal koste rundt 7500 kroner, og vil med det gjøre et solid innhugg i sparekontoen til mange av oss.

Video
Vi skal komme tilbake med en full test av Galaxy Tab så snart den blir tilgjengelig. Mens du venter på testen kan du se her hvordan brettet tok seg ut da vår medarbeider Ole Henrik Johansen filmet det under IFA i Berlin sist uke.

Mer om
annonse