Nyhet

Nå får du terrengkart til bil-GPS-en

Topo Norway er en nyhet fra det norske selskapet Geoinsight. Løsningen består av et minnekort som kan plasseres i en Garmin GPS av den typen stadig flere nordmenn nå har i bilen sin.

Stors søkebase

Med kortet i GPS-en dukker det opp hele 40 000 nye interessepunkter (POI), og du kan søke deg frem til så vel bortgjemte balløkker som til vandrerhytter, skiløyper og badeplasser. Kartene viser tilleggsinformasjon som terreng (høydekoter), stier, traktorveier og skiløyper du ikke finner på de tradisjonelle bilkartene. Tilleggsinformasjonen tegnes på de vanlige bilkartene.

Kartene er basert på data fra kartverkets 1:50000-serie, men noe av informasjonen er tatt bort. Blant annet kan du ikke se om det er skog, myr eller dyrket mark på kartflatene. – Vi har måttet ta bort en del informasjon for å kunne tilby topografiske kart for hele landet til en pris som er overkommelig, sier Christer Sandum i Geodata til Mobilen.no. Likevel inneholder kartene nå 200 000 søkbare stedsnavn. I et vanlig veikart er det bare rundt 5000 stedsnavn, sier Sandum.

Friluft og idrett

De nye interessepunktene er typiske frilufts- og idrettspunkter, som turistforeningens hytter, badeplasser, alpinbakker, grusløkker osv. Mange av punktene er ikke tilgjengelige med bil, men med Topo Norway kan du se stier og traktorveier på kartet. Kartet viser også hvor det er veibommer.

Men du kan ikke få guidet informasjon om hvor du skal kjøre (eller gå) på veier som bare finnes på tilleggskartene. Du kan imidlertid se hvor du befinner deg, og på den måten bruke kartet for å finne frem utenfor de vanlige veiene.

Garmin

Foreløpig er det bare Garmin som har åpnet for at Geoinsight skal kunne tilby slik tileggsinformasjon på bil-GPS-er. Fra tidligere leverer Geoinsight avanserte kartdata til profesjonelle kartbrukere. Mer avanserte topografiske kart kart finnes for nedlasting til tur-GPS-er, og til mobiltelefoner med Symbian OS (ViewRanger).

Løsningen til Garmin bil-GPS koster 990 kroner (GPS kommer i tillegg), og vil bli tilgjengelig i løpet av en ukes tid. Da vil vi forhåpentlig også ha fått testet løsningen så vi kan si mer om hvordan det fungerer i praksis. Og for ordens skyld – en bil-GPS er i denne sammenheng en batteridrevet flyttbar GPS, og ikke den typen der skjermen er en fastmontert del av bilens instrumentpanel.. Hvor lenge du kan bruke den i terrenget avhenger av batterikapasitet, temperatur, bruksmåte og modell.

Les også
- "Knocks the spots off iPhone"
Les også
Symbian blir åpent
Les også
- Ikke Nokias feil at Nav4All legger ned
Les også
Nokia struper konkurrent
Les også
Ny Garmin-Asus med Winmo 6.5.3
Les også
Gratis navigasjon fra Nokia
Les også
Norske friluftskart for mobilen
annonse