Til hovedinnhold

Snart kan du lage mesh-nettverk med helt vanlige Asus-rutere

Asus dytter mesh-teknologi inn i sine vanlige nettverksbokser.

Mesh-teknologien har gjort det mulig å dekke store hus og gårdsplasser med WiFi, men de fleste av boksene som tilbyr denne teknologien koster en del.

Hvis du ikke handlet mesh-produkter på Black Friday-salg i forrige uke skal du jobbe ganske hardt for å skaffe deg denne typen nettverk uten å betale mer enn 3500 kroner.

Om du vil unngå det kan det være verdt å vite om AiMesh fra ruterprodusenten Asus. Dette er ny programvare for deg som har en halvveis heftig ruter fra Asus, og etter oppdateringen er ruteren i praksis en mesh-boks med alle valgmulighetene som ruteren din ellers pleier å ha.

Mesh mot «vanlig nett»

Mesh-produktene kjennetegnes ofte av enkelt oppsett og salg i trepakninger. Men de er gjerne ikke fullt så gode som kraftige rutere på tilpasningsmuligheter. Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Forskjellen på et mesh-nettverk og en vanlig ruter kan litt forenklet beskrives slik. En ruter er i utgangspunktet ment å være husets inngangsport til nettet, og hjemmerutere er ensomme ulver. Selv om de har mange antenner er de ikke i utgangspunktet laget for å være mange om jobben. Du kan koble opp en repeater eller sette rutere i bromodus, men helt optimalt blir det ikke.

Et mesh-nettverk er fra starten av ment å fungere som et mikroskopisk internett. Der boksene sammen sørger for å dekke et større område, mens dataene hopper fra boks til boks for å nå deg der du er. På samme måte er også nettverket lagt opp for at utstyret du kobler til sømløst skal kunne gå fra sender til sender i nettverket.

AiMesh virker dermed som en slags mellomting som muligens kan gi deg det beste fra begge verdener. Det de vanlige ruterne pleier å være best på er innstillingsmuligheter.

Les vår samletest av mesh-løsninger. Obs - foreløpig er ikke Asus Lyra testet, men den vil bli lagt til i løpet av de kommende ukene »

Middels dyre rutere og oppover

Asus RT-AC68U er den rimeligste ruteren du vil kunne installere AiMesh på. Den koster fra rundt 1200 kroner. Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Programvaren kan ikke installeres på hva som helst - i skrivende stund er den rimeligste ruteren som kan kjøre programvaren i salg fra rundt 1100 kroner. Men har du en slik fra før har du en start på mesh-nettverket ditt uten å måtte bytte ut alt. Å legge til en forholdsvis rimelig ruter til en du allerede har vil gjøre løsningen vesentlig rimeligere enn de vanlige tre-pakningene med mesh-bokser.

AiMesh er heller ikke helt ferdiglansert ennå, men foreløpig har ruteren RT-AC86EU fått støtte for programvaren. Det er neppe en boks som støver ned hos så mange, ettersom prislappen i skrivende stund er på drøyt 2800 kroner. Men hvis en slik er hovedruteren din kan du potensielt bygge mesh-nettverk med den i bunnen, og rimeligere bokser rundt.

Asus lover på sine nettsider at AiMesh skal la brukerne mikse og matche ulike rutere, så et par RT-AC68U-er til en drøy tusenlapp hver rundt, og du skulle ha et rimelig robust nettverk. I hvert fall om AiMesh-lovnadene holdes.

Heftige lovnader

For Asus lover ikke småtterier for løsningen. Blant annet oppgis maksimal hastighet i et nett med to tobåndsrutere som kjører AiMesh å være opp mot 928 megabit per sekund, mens Asus oppgir bare 170 megabit per sekund for tobånds mesh-løsninger, slik for eksempel Google WiFi er. I oversikten oppgis det noe høyere hastighet for mesh-produkter med tre bånd.

Det store spørsmålet er akkurat hvor raskt nettverket fra Asus-ruterne vil bli med AiMesh installert. Men når det loves tre til fem ganger raskere nett enn med rene mesh-produkter er det slett ikke lite.

Akkurat som for de vanlige mesh-produktene vil disse ruterne automatisk kutte ut mellomledd som faller ut. Nettverk med tre eller flere rutere i, og dekning nok til at flere av dem kan nå hverandre uten boks mellom, vil de rett og slett snakke direkte med hverandre fremfor å la den defekte boksen ødelegge nettet for nodene som står igjen.

Enklere OG mer komplekst

Husk at det allerede finnes gode semi-profesjonelle mesh-rutere på markedet fra før. Her er Ubiquiti Networks tungt representert med deres Unifi-dingser. Bilde: Kurt Lekanger

Der de rene mesh-ruterne som regel gir deg få valgmuligheter, og ofte bare kan settes opp i mobilapp, skal du få alt dette og mer i AiMesh. Du får app og enkelt oppsett om du vil, men hvis du er av typen som synes dagens mesh-bokser gir litt få valg kan du sette opp alt selv i nettleseren med denne løsningen. Du får alle funksjonene du ellers er vant til fra ruterprogramvare, så som prioritering av trafikk (QoS) og mulighet for å sette opp VPN inn eller ut av nettverket.

For øyeblikket er det bare Asus RT-AC86U som støttes av AiMesh. Etter det vi blir fortalt er den prøveklut i forkant av en større lansering. Den vil skje rett over nyåret.

Asus RT-AC68U er den billigste av ruterne som foreløpig ligger i listen over produkter som blir støttet, men har du en sånn må du altså vente litt. Hvis ruteren din er gammel, grå og stadig vekk dør på seg kan du slippe unna med rundt 3500 kroner for tre AC68U-rutere - og det er det en ren mesh-løsning vanligvis koster. Så hvis du er mest opptatt av mulighetene for å skreddersy kan dette være en fin løsning likevel.

Men husk at Ubiqitis Unifi-utstyr er mesh-kapabelt i utgangspunktet, gir tilgang på avansert nettverksstyring og lar deg koble opp alle deler med kabel om du ønsker det på et senere tidspunkt.

Les også
Razer Sila har fokus på trådløs gaming
Les også
Mesh-nettverk: Med disse får du endelig stabilt hjemmenett – Vi har testet 6 mesh-rutere
Les også
Slik gikk det da vi byttet ut den trådløse hjemmeruteren med proft bedriftsutstyr
Les også
Asus RT-AC5300: Asus RT-AC5300 koster nesten 5500 kroner
Les også
Asus RT-AC68U: Vi har testet Asus' nye råtass-ruter
annonse