Til hovedinnhold

Telenor åpner 4G for mobiltelefoner

LTE er endelig for mer enn bare USB-plugger og nettbrett.

Sony Xperia V er vanntett og støtter de norske 4G-frekvensene.

Det er bare få dager igjen til NetComs 4G-nett er tre år gammelt. Telenor åpnet sitt nett for to måneder siden, men er likevel først ute med å slippe mobiltelefoner i det nye nettet.

Frem til i dag har 4G, eller LTE som teknologien vi bruker her til lands heter, vært et rent bredbåndsprodukt. For det meste har det levd sitt liv i et utvalg USB-plugger med ambisjoner om å være et fullgodt alternativ til ADSL.

Bytter til 3G når det ringer

Problemet med å slippe til mobiltelefoner i 4G-nettene har vært at det ikke er valgt en overordnet standard for taletrafikk over LTE. Løsningen Telenor har valgt, er en slags omvei som gjør at de foreløpig slipper å forholde seg til taletrafikk for 4G-nettet, samtidig som du kan bruke datanettet når du surfer fra telefonen.

Det løsningen gjør er at telefonen kobler ned fra 4G-nettet og over på 3G-nettet så fort du får en innkommende samtale. Dermed kan surfingen fortsette tilnærmet uavbrutt, på omtrent samme måte som når telefonen din veksler mellom 3G og 2G/EDGE. Løsningen er kjent som CS Fallback.

– Kundene våre har siden 4G-lanseringen i oktober etterspurt å kunne surfe lynraskt med 4G også med mobilen. Dette har vi jobbet hardt for å løse, og det er derfor med stor glede vi nå kan tilby surfing og prating også på 4G-nettet, forteller sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen, i en pressemelding.

Inntil ti ganger raskere enn 3G

I pressemeldingen sier Telenor at en telefon med 4G-støtte vil kunne få inntil 10 ganger raskere hastigheter enn med den gamle 3G-tilkoblingen.

Hastighetene det skal være snakk om er inntil 40 megabit per sekund. Det høres kanskje ikke så mye ut – surfer du med to samtidige 3G-linjer, slik mange nyere telefoner har muligheten til, kan du nemlig få inntil 42 megabit per sekund.

Telenors informasjonssjef, Anders Krokan, forklarer at grunnen til at de oppgir 40 mbps er at de ønsker at folk skal ha realistiske forventninger til hva de faktisk kan få i det nye mobilnettet. Den teoretiske hastigheten er dobbelt så høy.

Allerede telefoner på markedet

Det er allerede i ferd med å komme et knippe 4G-telefoner ut på det norske markedet. Sonys Xperia V er allerede på markedet, mens en LTE-utgave av Samsungs Galaxy S III også er på vei. Den Telenor-låste utgaven Nokias Lumia 920 støtter også Telenors 4G-løsning.

Apples iPhone 5 har støtte for 4G, men på andre frekvensbånd enn vi foreløpig bruker her til lands. I pressemeldingen sin forteller Telenor at de jobber med å finne ut hvordan de kan skaffe støtte også til denne, og iPad-modellene med LTE-støtte.

(Kilde: pressemelding)

Mer om
annonse