Til hovedinnhold

Nikons nye kamera har hele 125x zoom

Coolpix P1000 kommer med egne moduser for fugle- og stjernefoto.

Nikon

Zoom er ofte et nyttig verktøy når vi tar bilder. Normalt holder zoomfaktoren seg innenfor det vi er vant til – et sted mellom tre og ti ganger. Men det er åpenbart veldig langt fra nok for Nikons ingeniører.

Kameraprodusenten har nemlig annonsert superzoom-kameraet Coolpix P1000. Her får du hele 125 ganger zoom, og et voldsomt langt zoomobjektiv.

Trenger mye lys – eller stativ

OLED-skjermen bak kan vris rundt i en rekke vinkler, og det er egne programmer for timelapse-video og stjernefotografering.
Nikon

Med den typen zoom-faktor kan man omtrent se for seg å bruke kameraet som kikkert eller teleskop like mye som ordinært kamera. Ulempen med voldsomme zoomobjektiv av typen som sitter på Coolpix P1000 er at blenderen ofte ikke er så lyssterk, og på maks zoom er objektivet her f/8.0. Det vil si at du trenger rikelige mengder lys for å fryse bevegelser.

På vesentlig nærmere hold kommer blenderen ned i f/2.8. Selv om det er noenlunde lyssterkt, er selve bildesensoren relativt liten – bare 1/2,3 tomme. Akkurat hvor godt det er i svakt lys er altså litt uvisst selv om optikken er nokså lyssterk på korte zoomutslag. Bildene blir for øvrig 16 megapiksler store.

Det er bygget inn flere stabiliseringsløsninger i kameraet, men sannsynligvis bør du satse på stativ om du skal i nærheten av maksimalt utslag på objektivet.

Følger opp helsprøtt zoomkamera

Nikon melder forøvrig også om at kameraet har egne fotomoduser for fuglefoto og stjernefoto. I tillegg støtter det videoopptak i 4K og timelapse-foto. Setter du det fra deg på et stativ, kan det i tillegg fjernstyres via Bluetooth og overføre bilder trådløst via Wi-Fi.

Nikon Coolpix P1000 følger opp det forrige ekstreme superzoomkameraet fra Nikon, Coolpix P900. Det kunne også zoome ganske bra inn med 83x forstørrelse. Per dags dato ligger P900 mellom 5000 og 6000 kroner. Akkurat hva den norske prisen på P1000 blir er foreløpig ikke kjent, men i USA har det en forventet prislapp på omtrent 1000 dollar, eller 8000 kroner om vi ser bort fra norske avgifter.

Oppdatert: Nikon Coolpix P1000 vil få en veiledende pris på 10 990 kroner i Norge, og være tilgjengelig i løpet av september.

Stadig vekk for langt unna motivet du vil ha bilder av? Ta en titt på samletesten av superzoom-kamera »

annonse