Til hovedinnhold

4. juni er det duket for Apple-lansering: Dette tror vi kommer

Hvis du har en iPhone eller en Mac er Apples WWDC-konferanse ett av årets høydepunkt. Her kommer nemlig de første hintene om hvordan iOS og MacOS vil se ut i oppdateringen som kommer utpå høstparten.

Apple har akkurat sendt ut invitasjoner til årets WWDC, og datoen i år blir 4. juni.

Brukes gjerne til storlanseringer

Hvis du venter på nye Apple-produkter varierer det fra år til år om WWDC er viktig eller ikke. Det slippes som regel noen mindre produktoppdateringer der, men det er slett ikke alltid det dukker opp nye produkter.

De par siste årene har imidlertid Apple brukt muligheten til å slippe ganske mange nye produkter under disse konferansene. I fjor dukket det opp en ny og ekstrem iMac, kraftigere iPad Pro-modeller ble lansert og det ble den smarte høyttaleren HomePod også.

I all hovedsak er WWDC en utviklerkonferanse som handler om programvare. Så nye smakebiter på MacOS og iOS er sikre hovedrolleinnehavere. Resten er mer uvisst.

Usikkert: Ny iPhone SE, eller billigere iPhone X?

iPhone SE er en forholdsvis moderne iPhone i skallet til iPhone 5S. Selv om denne er vesentlig nyere enn 5S-modellen på innsiden, er det fortsatt to år siden Apple har rørt noe mer enn lagringsplassen her. En oppdatert modell eller en erstatter ventes å være på vei. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

I 2016 handlet WWDC mest om programvare, men tidligere på våren ble iPhone SE sluppet. Det ventes at Apple vil gjøre noe med modellen før eller siden, men om det blir en stillferdig pressemeldingslansering nå i månedene før årets WWDC eller om Apple baker den inn i konferansen er uvisst. Det er strengt tatt ikke sikkert at Apple gjør noe som helst med modellen, men om en liten uke feirer produktet sin toårsdag.

Vel, i hvert fall om vi ser bort fra at lagringsplassen økte litt i fjor.

Et rykte det kan være greit å ha i bakhodet er påstanden om at Apple vil komme med en mer kompakt iPhone X-modell, og en billigere X-variant på samme størrelse som dagens ventes også. Det kan tenkes at iPhone SE rett og slett erstattes av en av disse, og i så fall er lanseringstidspunktet for den mer usikkert.

Blir modellen en variant som i hovedsak baserer seg på dagens eller eldre maskinvare i ny forpakning kan det gi mening at den dukker opp nå. Blir den derimot basert på neste generasjon toppmodeller fra Apple må vi antakeligvis vente til høstlanseringen. Det er i hovedsak høsten som nevnes som tidspunkt for de tre nye X-modellene, som også inkluderer en enda større variant enn dagens.

Delvis sikkert: Nye Macer

Kommer det en ny MacBook Air på WWDC? Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no

Et annet rykte i forkant av årets WWDC er at det kan dukke opp nye MacBook Air-modeller der. Dagens MacBook Air begynner å bli sliten både på design og innmat, der kanskje spesielt skjermen begynner å nærme seg helt utdatert.

Apples gamle Mac Pro har ikke vært rørt på flere år. Kanskje kommer oppgraderingen nå? Bilde: Apple

Men de mest omtalte ryktene handler imidlertid om en billigere MacBook Air. Om det betyr at noe tar plassen til dagens, som etterpå skyves ned i pris, eller om Apple legger seg på enda svakere maskinvare i en ny Air-modell er uvisst.

En annen Mac som forventes oppgradert i år er Mac Pro. Det blanksvarte røret av en datamaskin ble først lansert i 2013 og virker i stor grad ha blitt «glemt» av Apple siden. En Pro-modell av iMac-maskinene ble sluppet på fjorårets WWDC, men ellers har ikke Apple noen oppdatert stasjonær maskin i utvalget sitt.

Ryktene forventer at en ny Pro-modell er på vei i år, men om den finner veien til WWDC er uvisst.

De sedvanlige maskinvareoppdateringene for MacBook- og MacBook Pro-modellene er antakeligvis på vei. Dette er noen av Apples kjerneprodukter, så at disse får seg en liten boost under WWDC vil neppe hverken overraske eller få internett til å ta fyr.

Ett av ryktene går imidlertid ut på at Apple vil tilby et enda høyere ytelsesnivå i MacBook Pro-utvalget. Dette er selvsagt på grunn av at Intel nå har lansert sin 8. generasjon Core i-serie som har fire kjerner, opp fra to i tidligere generasjoner. Det kan gi enkelte grunn til å juble litt ekstra høyt, men prisen blir nok også høy.

Sikkert: iOS 12 - iPhone blir ny

iOS 11 kom i fjor og har blant annet gitt iPad en mengde nye funksjoner. Men det er slett ikke sikkert det blir en haug nye funksjoner på iOS 12. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er alltid spennende å se hvordan Macer og iPhoner vil fungere fremover. Så fort Apple slipper utviklerversjonene av neste generasjon operativsystem får vi en tydelig smakebit på hvilken vei disse produktene går.

iOS 12 er ventet å få sin første fremvisning under WWDC. Opprinnelig hadde vi håpet at iOS 12 ville dra på med nye funksjoner, for det virker åpenbart at Apple jobber med å gjøre iPad-brettene sine til ekstremt lette PC-erstattere.

Men iOS 11 har i Apple-sammenheng vært en særdeles buggete og ustabil affære, som dessuten har behøvd flere hasteoppdateringer for å fikse sikkerhetsproblemer. En vandrende påstand om iOS 12 er at utviklerteamet har fått beskjed om å droppe nye funksjoner i en rekke av operativsystemets viktigste apper til fordel for jobbing med stabilitet og sikkerhet.

Appene som skal være nedprioritert er kamera-appen, fotoappen og e-postklienten. Det er ventet at hjemmeskjermen skal få ny design, men også her er det usikkert om Apple velger å bruke tid på den fremfor å gjøre iOS mer robust.

Det er altså ikke umulig at årets iOS-slipp blir av det svært kjedelige slaget, og mer en slags «endelig» utgave av iOS 11 enn noe stort og nytt.

Sikkert: Mac OS - Macene blir nye

Det er rimelig sikkert at Mac OS 10.14, oppfølgeren til 10.13 High Sierra, vil dukke opp i løpet av WWDC. Men hva det innebærer er høyst usikkert. Ryktemøllen svinger sterkest rundt iOS, mens det sjelden er kjent akkurat hva neste Mac OS vil innebære før Apple selv trekker nyhetene opp av hatten.

Ett av de mest omtalte ryktene er imidlertid at Apples Mac-maskiner vil støtte iOS-apper i løpet av året. Om dette bare er en operativsystemoppdatering eller om det forutsetter en ny brikke på hovedkortet til ferske Mac-maskiner virker usikkert foreløpig.

Men også High Sierra har slitt en del med sikkerhetsproblemer i månedene siden høsten 2017 da det ble sluppet. Så det er ikke utenkelig at Apple også her setter bremsene på for å kvalitetssikre brukeropplevelsen.

Samtidig er det fortsatt to og en halv måned til WWDC, så det vi kan være ganske sikre på er at nye rykter vil fortsette å poppe opp i stadig høyere tempo frem mot konferansen.

Har du sett et rykte du har ekstra høye forhåpninger til, eller er det noe spesielt du ønsker å se av nye produkter eller funksjoner i de du allerede har? Syng ut i forumtråden under.

Sjekk ut testen vår av den beste mobilen så langt:
iPhone X er den beste mobilen vi noen gang har testet

(Kilder: Techradar.com, Macrumours.com: 1, 2, Macworld.co.uk)

annonse