Tek.no

Nyhet

Spillselskap inkluderte passord-stjelende skadevare i oppdatering med vilje 

Nå beklager de.

Bilde 21288299, iStockphoto
25 Feb 2018 06:00

Selskapet Flight Sim Labs, som lager flymaskiner til ulike flysimulatorer, la ved skadevare i sin siste versjon av et Airbus A320-fly til simulatoren Prepar3d.

Airbus A320-flyet Flight Sim Labs selger som en utvidelse til blant annet Flight Simulator X kom med et lite passordstjelende program inkludert i instalasjonsfila.
Flight Sim Labs

Det var Reddit-brukeren crankyrecursion som først reagerte på at installasjonsfila til simulatorutvidelsen utløste en advarsel i antivirusprogrammet hans. Han begynte å grave i programvaren, og fant at en fil kalt «test.exe» i praksis var en fil som hentet ut lagrede passord fra nettleseren Google Chrome.

Dette førte selvfølgelig til oppstandelse, og bedre ble det ikke da Flight Sim Labs-sjef Lefteris Kalamaras publiserte et foruminnlegg hvor han bekreftet at det var et verktøy inkludert i installasjonsfila.

– Overdrevet

Han skrev:

– Mens majoriteten av våre kunder forstår at kampen mot piratkopiering er vanskelig og iblant krever drastiske tiltak, innser vi at noen få av dere var ukomfortable med akkurat denne metoden, som kan sees på som litt overdrevet (heavy handed) fra vår side.

Kalamaras la også ved en lenke til en oppdatert installasjonsfil som ikke inkluderte test.exe-fila.

Senere oppdaterte han kunngjøringen med at verktøyet kun ble brukt mot versjoner av spillet som har blitt identifisert som piratkopierte via lisensnøklene som er brukt.

Det aktuelle flyet koster mellom 100 og 140 dollar (ca 800-1120 kroner) å kjøpe, avhengig av hvilken versjon av simulatoren som brukes.

– Metoden har allerede gitt oss informasjon som vi planlegger å bruke i våre pågående rettskamper mot slike kriminelle, skrev Kalamaras, som samtidig hevdet at verktøyet var en del av DRM-en, altså kopibeskyttelsen, til flysimulatoren.

A320 i United-drakt i flysimulatoren Prepar3d.
Flight Sim Labs

Jaktet én spesifikk cracker

Dagen etter hadde støyen tilsynelatende nådd slike nivåer at Kalamaras og Flight Sim Labs ikke så noen annen utvei enn å legge seg helt flate og å forklare nøyaktig hva installasjonsverktøyet gjorde.

De hevdet at de var på jakt etter informasjonen til én spesifikk cracker som hadde bidratt til å spre piratnøkler til tidligere A320-X-versjoner fra Flight Sim Labs.

– Vi fant gjennom IP-adressene vi fulgte at den aktuelle crackeren hadde brukt Chrome til å kontakte våre servere, så vi bestemte oss for å skaffe oss informasjonen hans direkte - og BARE hans informasjon, siden vi hadde en veldig god idé om hvilket serienummer crackeren brukte, skrev Kalamaras, og unnskyldte seg igjen overfor brukerne.

Han skrev samtidig at de faktisk hadde klart å få tak i informasjonen til vedkommende, og postet samtidig skjermbilder fra nettforum som de mente viste at problemet var utbredt ikke bare for deres produkter, men også for en rekke andre produsenter av slike utvidelser. Kalamaris presiserte også at verktøyet aldri kjørte på noen andre maskiner, men skriver at det likevel var en feil å inkludere det.

– Unnskyld!

Flight Sim Labs tilbød også alle betalende kunder refusjon av pengene de hadde betalt for A320-utvidelsen.

– Vi har allerede erstattet installasjonsfila og kan ikke gjøre annet enn å love dere at vi kommer til å gjøre alt i vår makt til å rette opp i saken for alle som føler seg krenket, i tillegg til aldri å bruke slike overdrevne tilnærminger i fremtiden. Igjen: Vi ber ydmykt om unnskyldning!

Les også
Snart kan passord bli en saga blott
annonse

Les også