Til hovedinnhold

Nord-Koreas eget operativsystem er like «undertrykkende» som selve landet

«Red Star OS» har blitt undersøkt av vestlige eksperter, og resultatet er ikke overraskende.

Det hermetisk lukkede landet Nord-Korea er som kjent ikke videre begeistret for vestlig innflytelse, og foretrekker å gå sine egne veier, også innen teknologi. I fjor meldte vi om landets eget operativsystem, Linux-baserte Red Star OS, og som Extremetech og The Guardian melder har dette nå blitt undersøkt nærmere.

Det er et par tyske dataingeniører som har satt koden til operativsystemet under lupen for å finne ut av hva operativsystemet faktisk har å by på. Resultatet var et par interessante funn som står i stil med regimet som sådan.

Vannmerker filer

Forskerne fant ut at Red Star OS blant annet benytter vannmerking av filer som finnes på datamaskiner med operativsystemet, eller på USB-pinner som er koblet til PC-ene. Slike pinner er vanlig å benytte for overføring av filer i Nord-Korea.

Red Star OS.

Hensikten med denne vannmerkingen er mest sannsynlig å sette myndighetene i stand til å spore filene på brukernes datamaskiner, med det formål å for eksempel luke ut mediefiler som representerer vestlig kultur. Denne vannmerkingsprosessen foregår ifølge forskerne helt skjult for brukerne.

Forhindrer endringer

I tillegg til dette har operativsystemet funksjoner som forhindrer brukere fra å foreta endringer, som for eksempel å deaktivere brannmur eller virusprogrammer. Dersom man forsøker å endre på innstillingene blir man visstnok møtt med feilmeldinger eller omstart av operativsystemet.

De tyskere forskerne som undersøkte koden til Red Star fant imidlertid ingenting som tyder på at operativsystemet kan brukes til å utføre cyberangrep, noe Nord-Korea som kjent har blitt mistenkt for flere ganger tidligere.

Når det gjelder den rene funksjonaliteten byr Red Star ellers på mange av de vanlige standardfunksjonene, som e-posttjeneste, tekstbehandlingsprogram, medieavspillingsprogram, spill og kalender. Det har også en Firefox-basert nettleser kalt Naenara.

Nord-Korea var amerikanernes hovedmistenkte etter massivt hackerangrep mot Sony i fjor: Selskapet må nå punge ut store erstatningssummer »

Les også
I Nord-Korea lytter de til kassetter og etterligner Apples MacOS
Les også
NSA skal ha holdt øye med Nord-Korea lenge før den store Sony-hackingen
Les også
USA tror Nord-Korea fikk hjelp til å hacke Sony
Les også
Hæ, har Nord-Korea et eget Internett?
Les også
Her er Nord-Koreas «nye» operativsystem
annonse