Tek.no

Nyhet

Slik setter du opp Wap og MMS

Iris Andersson
22 Nov 2007 12:00

OBS: Dersom du ikke har noen viktige data på mobilen din, eller nettopp har tatt kopier av innholdet, bør du oppdatere programvaren (firmware). Her leser du veiledning for dette. Dette bør gjøres før du installerer nye oppsett, ettersom alt du har gjort av endringer blir tilbakestilt ved oppdatering av firmware.

Les mer:
- Slik leser du mobilen.no på mobilen
- Superkjapp mobilnettleser
-Mobildekning på verdens tak
Du kan klikke her for å få et automatisk wap- og MMS-oppsett som fungerer uavhengig av operatør. Dette forutsetter at SMS-funksjonen på mobilen din fungerer, og at mobilen din støtter automatisk oppsett. Du kan også få dette tilsendt mobilen din fra operatøren din:

Netcom 
Telenor
Tele2
Chess

Dersom du har en PDA- eller smartmobil som kjører Windows Mobile, bør du få med deg "Operatørkonfiguratoren". Dette er et lite program som setter opp alle innstillingene for deg og som støtter alle mobiloperatørene i Norge.  Du kan laste dette ned her (klikk på bildet av boksen). Dersom du har Vista som operativsystem, må du laste ned CAB-filen som du finner her, som du lagrer på minnekortet eller overfører ved hjelp av Windows Mobile Device Center.
Uten internett
MMS-oppsettet får du også ved å sende tekstmelding med MMS <produsent> <modellnavn> til 1999 (telenor- og ventelokunder).

Wap-oppsett kan du enkelt sette opp ved å sende wap <produsent> <modellnavn>, for eksempel "wap sonyericsson k800i" til 1999 (telenor- og ventelokunder). Andre kunder kan ringe operatøren sin for å få tilsendt dette.

Manuelle oppsett
Noen mobiler og PDA-er støtter ikke automatiske oppsett. Netcom og Telenor har forklart på sine sider hvordan innstillingene legges inn manuelt (se linkene under). Selv om du har en annen operatør, kan det være greit å følge veiledningen for å se hvor du finner (og endrer) disse innstillingene. Når du har funnet dette, setter du bare inn informasjonen du finner på disse sidene;
Telenor
Netcom
Chess
Tele2
Husk at av og til er det andre grunner til at Wap eller MMS ikke fungerer. Mobiloperatøren din vet om det er feil ved nettet eller meldingsserverne, og om det ligger sperrer på abonnementet.

Feilsøking

Dersom MMS-funksjonen ikke fungerer kan det være flere årsaker. Det kan være at oppsettet ikke er aktivert, at abonnementet er sperret (at kortet har gått tomt eller at funksjonen har blitt feilaktig fjernet fra abonnementet), eller at det er en feil ved selve apparatet. Har du forresten husket å oppdatere firmware?.
Dersom du har problemer med å motta bare noen MMS-er, kan det være at den vedlagte filen er for stor (for mange kilobyte). Eksempelvis kan foldemobiler fra Nokia ta imot meldinger på maksimum 100 kilobyte, mens de fleste støtter MMS på maksimum 300. Har du forsøkt å slette innboksen, overført bildene til pc og slettet de fra mobilen? Det kan også være så enkelt som at du ikke har lagringsplass til nye MMS-beskjeder.

annonse

Les også