Til hovedinnhold

Politivirus-ring er nå arrestert

Har svindlet i hele Europa med falske politimeldinger.

I godt over et år har Internett blitt herjet av et virus som holder datamaskinen din som gissel, og fremdeles blir brukere rammet. Hvis maskinen din blir smittet, vil viruset låse maskinen din. Filer kan bli kryptert, og PC-en kan slutte å svare.

Alt du får opp er en beskjed, tilsynelatende fra politiet, om at du har lastet ned pornografi eller opphavsbeskyttet musikk, og derfor må betale en bot – typisk på rundt en tusenlapp – for å få kontroll over din egen datamaskin igjen.

Bakgrunn: Virus låser alle filene på maskinen din

Flere på frifot

Nå har den kriminelle banden som står bak utpressings-viruset blitt tatt. De seks russerne, to ukrainerne og to georgierne har vært bosatt i Spania, og derfra svindlet godtroende europeere for rundt én million Euro i året, ifølge Panda Labs.

Lederen for gruppen, også russisk, ble tatt mens han var på ferie i Dubai. Han avventer for øyeblikket utveksling til Spania.

Sikkerhetsfolkene hos Panda Securities heller imidlertid kaldt vann i årene på de som måtte ønske å feire begivenheten. De forteller nemlig at det fortsatt er flere grupper der ute som opererer med varianter av det samme viruset.

Tilpasset mange land

Da det opprinnelige viruset, som viste seg å være en pengemaskin for opphavsmennene, viste seg å fungere så godt som det gjorde, var det mange som ønsket å herme. Dermed dukket det opp en rekke versjoner spesielt tilpasset forskjellige land.

I de aller første variantene utga viruset seg for å være en advarsel fra Microsoft, men etter en stund gikk det over til å påstå det kom fra politiet der du bodde. Da ble lokalisering, altså tilpasning til et geografisk område, svært viktig for utviklerne.

Engelske, spanske, tyske, italienske og nederlandske varianter er noen av de mest utbredte Panda Labs har registrert, men også norske varianter har vært – og kan fortsatt være – i omløp.

Ikke betal – installer antivirus

Hvis du skulle få opp en beskjed om at maskinen din er låst av politiet, og du må betale en gitt sum for å få tilbake tilgang, er det med andre ord et virus på ferde – samme hvor offisielt det ser ut.

Istedet anbefales du å starte maskinen – som blir låst – i sikkerhetsmodus med nettverkstilgang, og derfra installere et antivirusprogram som er i stand til å ta knekken på det.

Panda-forskerne anbefaler naturlig nok sin egen løsning, men de fleste moderne programmer skal ha evnen til å rense opp maskinen din.

(Kilde: Panda Labs)

Les også
– Legg på røret med en gang hvis det skjer deg
Les også
– Nordmenn er naive
Les også
Google vil «sulte ut» piratene på nett
Les også
Facebook utsatt for sofistikert hackerangrep
Les også
Eksperter anbefaler deg å ikke åpne PDF-filer
Les også
Du er selv den største sikkerhetstrusselen på nett
Les også
Fant ny superorm som utnytter Word og Excel
Les også
– Du er nødt til å deaktivere Java
Les også
Tidenes strengeste straff for amerikansk pirat
Les også
Piratjeger-virus låser alle filene på maskinen din
annonse