Til hovedinnhold

Svenske VPN-tilbydere får kuttet pengestrømmen

Betalingstjenesten Payson vil ikke la dem få penger fra Visa og Mastercard.

Sent fredag kveld endret den svenske betalingsformidleren Payson retningslinjene sine til å forby VPN-tjenester og andre anonymiseringstjenester. Dette har rammet flere av de største VPN-tilbyderne i Sverige, slik som Mullvad, Anonine og Ipredator, som alle har benyttet seg av Payson for å motta betaling med Visa og Mastercard.

Prostitusjon, våpen og anonymitet

Paysons retningslinjer starter med følgende formulering: «Visse varer og tjenester tillates ikke å ta betalt gjennom Paysons tjenester. Dette kan komme av at de strider mot Sveriges lover, ikke er forenlige med Paysons retningslinjer, eller at visse av Paysons samarbeidspartnere ikke aksepterer virksomheten».

På listen over tjenester som er fullstendig utelukket finner vi ting som narkotika, pornografi, prostitusjon og uregistrerte våpen; og i en separat liste finnes varer og tjenester som kun kan tillates i enkelttilfeller, etter egen søknad, «med restriksjoner». På denne listen finnes blant annet alkohol og tobakk, så vel som kniver, jaktutstyr og sexhjelpemidler.

I den nyeste versjonen er imidlertid et helt nytt punkt kommet til: «Anonymiseringstjenester, inkludert VPN-tjenester».

Skylder på Visa og Mastercard

Peter Sunde, en av grunnleggerne av både Ipredator og fildelingsnettstedet The Pirate Bay, forteller i en serie twittermeldinger at han gjennom en e-post har fått vite at det var press fra Visa og Mastercard som førte til denne endringen i Paysons retningslinjer.

sitat"A few days after the #Prism scandal swedish payment processor Payson decide to cut all VPN providers with a 2 day warning, blaming VISA/MC.— Peter Sunde (@brokep) July 3, 2013"

Han viser til at dette kommer i kjølvannet av at storstilt overvåkning ble avdekket både i USA og Storbritannia. Også på Ipredator sin offisielle blogg sier VPN-tilbyderen at Payson endret sine retningslinjer etter at de ble «bøllet» av Visa og Mastercard.

Ipredator forteller også at det ikke ble gitt noe varsel om at dette ville skje, og anbefaler sine kunder å bruke alternative betalingsløsninger inntil videre.

Anonymitet i vinden

Her hjemme har nyhetene om den globale overvåkningen, så vel som innføringen av den nye norske åndsverkloven og det kommende datalagringsdirektivet bidratt til å gjøre anonymitet på nett til et hett tema.

VPN-løsninger som garanterer anonymiteten til sine kunder har i den forbindelse blitt svært populære. Å kutte muligheten til å betale for slike tjenester med kort vil dermed kunne påvirke svært mange – dog tilbyr noen betaling med BitCoins (Ekstra) og PayPal.

PayPal har imidlertid tidligere gjort tilsvarende grep som det Payson nå velger å ta mot VPN-tilbydere. PayPal kuttet nemlig i sin tid muligheten til å donere penger til Wikileaks, og det samme gjorde Visa og Mastercard.

Hardware.no følger saken og oppdaterer denne artikkelen. Vi har vært i kontakt med Payson, og venter på en uttalelse fra selskapet.

Oppdatering 24. juli 2013: Etter tre uker har vi etter flere forsøk fremdeles ikke mottatt en uttalelse fra Payson.

Les også om Norges nye åndsverklov, som trådte i kraft 1. juli:
Fra i dag er småpirater lett bytte »

annonse