Til hovedinnhold

Facebook kan gjøre deg deprimert

Det kan føles som at du har mange venner, men egentlig blir du ulykkelig.

Er du en Facebook-slave, men føler deg elendig? Kanskje det er en sammenheng? Det er i alle fall en mulighet, skal vi tro en ny studie.

I rapporten skriver en gruppe forskere at de har funnet en viss forbindelse mellom bruken av Facebook og følelsen av å være ulykkelig. Forskerne sammenlignet hvordan unge mennesker hadde det på ulike deler av dagen, og jo oftere de logget inn på det sosiale nettverket, jo mer deprimerte var de.

Motsatt resultat

Mens man muligens får følelsen av å ha mange venner når man er inne på Facebook, kan den spesielle formen for deling av hvor lykkelig og perfekt liv man har ha en negativ innvirkning på andre.

– På overflaten er Facebook en uvurderlig kilde til å fylle det grunnleggende menneskelige behovet for sosialt samvær, sier sosialpsykologen Ethan Kross, som er én av hovedforfatterne bak studien, ifølge The Telegraph.

– Men framfor å forsterke følelsen av velvære, fant vi ut at Facebook-bruk forårsaker det motsatte resultatet.

Avgjørende betydning

Undersøkelsen gikk ut på å få 82 unge personer til å svare på en gruppe tekstmeldinger som ble sendt på forskjellige tider i en to ukers periode. Ungdommene ble spurt om hvordan de følte seg, om de hadde brukt Facebook siden sist og om de hadde hatt samvær med mennesker på en annen måte.

Funnene viste altså at desto mer de brukte Facebook, desto verre følte de seg.

– Resultatet er av avgjørende betydning fordi det går til kjernen i påvirkningen som sosiale medier kan ha på livene til folk, sier en annen av rapportens forfattere, nevroforskeren dr. John Jonides.

Enkel løsning

Løsningen på «Facebook-depresjonen» er kanskje åpenbar. I studiet viste det seg at dersom man hadde mer direkte kontakt med andre mennesker, som ansikt til ansikt eller over telefon, ville humøret også bedre seg over tid.

Man bør altså bruke Facebook med måte, og balansere det med å treffe mennesker i virkelighetens verden.

Kanskje du blir ulykkelig på grunn av dette:
Dette gjør deg upopulær på Facebook »

(Kilder: Plos One via The Telegraph)

annonse