Til hovedinnhold

Dette er en helt åpen PC-plattform

Med OLinuXino kan både maskinvaren og programvaren modifiseres fritt.

Olimex / montasje

At bulgarske Olimex ikke er blant de mest kjente dataprodusentene, har ikke forhindret dem i å komme opp med et nokså interessant prosjekt: OLinuXino.

Her må du tenke små og rimelige datamaskiner ment for Linux, bestående av kun ett kretskort med alt du trenger ferdig montert. Dette har vi blant annet tidligere sett hos Raspberry Pi og VIA APC 8750.

OLinuXino består i skrivende stund av to forskjellige produkter: iMX233 og A13. Førstnevnte har en Freescale i.MX233 ARM926J-prosessor kjørende på 454 MHz. Denne lille datamaskinen har kun 64 MB RAM, noe som gjør at den har et nokså begrenset bruksområde.

OLinuXino A13.

Den større A13 er et ganske annen kreasjon. Her har Olimex puttet inn en A13 Cortex A8 prosessor på 1 GHz, en 3D Mali400 grafikkprosessor og 512 MB minne – et langt bedre utgangspunkt for deg som er ute etter en liten PC å kjøre Android eller Linux på.

Av andre ting du finner på A13 nevner vi kjapt tre USB-porter, plass for SD-kort (med operativsystemet), VGA ut, minijacker for lyd inn og ut, UEXT-kontakt for diverse moduler og GPIO-pinner (General Purpose Input/Output) som blant annet kan brukes for å koble til flashminneenheter eller LCD-panel.

Full oversikt finner du på Olimex' hjemmesider

Helt åpent

OLinuXino har selskap av flere små plattformer der ute, men er nokså spesiell med tanke på at hele sulamitten er spesielle er såkalt "open source" – både når det gjelder programvaren og maskinvaren.

Spesifikasjoner og plantegninger for OLinuXion er fritt tilgjengelig, og det er heller ingen restriksjoner på hvordan du kan gjenbruke eller modifisere det til ditt eget bruk, eller for videresalg om det skulle være aktuelt.

Prisen for en OLinuXino A13 er oppgitt til 45 euro, eller 55 euro for en versjon med WiFi og 4 GB NAND flashminne.

OLinuXino iMX233 starter på 24 euro for den enkleste versjonen.

Kilde: Liliputing

annonse