Til hovedinnhold

Denne sauen er selvlysende

Genmodifiserte får vekker oppsikt – bokstavelig talt.

Fundación IRAUy / J. Calvelo

Mange husker kanskje sauen Dolly, som var det første pattedyret som ble klonet. Nå melder flere sauer seg inn i fårenes Hall of Fame, og denne gangen kan de skryte av å være selvlysende.

Ja, nå finnes det faktisk selvlysende sauer på denne planeten. Dyrene befinner seg i Uruguay, og er helt normale – bortsett fra sine glødende egenskaper, selvsagt.

Protein fra manet

De lysende sauene er et kull på ni stykker, som ble født i oktober i fjor. Grunnen til at de skiller seg ut såpass markant som de gjør, er fordi uruguayanske forskere dyttet et spesielt protein inn i genene deres.

Den spesifikke bestanddelen er et såkalt grønt fluorescerende protein (GFP), som blant annet finnes i maneten Aequorea victoria.

GFP brukes ofte i forskningsmessig sammenheng, fordi proteinet er lett å oppdage i biomasser og lignende. For å se de selvlysende sauene, må man betrakte dem med et ultrafiolett lys.

Lever godt

– Vi brukte ikke et protein av medisinsk interesse eller for å hjelpe til i forskningen av en spesifikk medisin, fordi vi ville finjustere teknikken. Vi brukte det grønne proteinet fordi fargen er lett å se i sauens vev, sier sjefsforsker Alejo Menchaca ifølge Nature World News.

Menchaca hevder at sauene har et normalt liv, og kanskje til og med bedre enn de fleste fordi de er ekskludert fra den vanlige oppdretten.

– De blir passet godt på, får bra mat og er høyt verdsatt, avslutter han.

«Dyr» kan også lekes med:
Styr en kakerlakk med mobilen »

Se flere bilder av sauene i videoen nedenfor:

(Kilder: Nature World News via Pocket-lint)

annonse