Til hovedinnhold

Denne bilen er ikke ekte

Men menneskene er det – slik lager du imponerende effekter på budsjett.

Skjermdump Vimeo/Vashi Nedomansky

At filmskapere har en hel ryggsekk full av lure triks, er ingen hemmelighet. Mange av disse triksene har i de siste tiårene dreid seg om datagenerert grafikk, men de gamle, gode illusjonene er fremdeles like aktuelle.

Nå viser regissør Vashi Nedomansky hvordan man går frem når man bruker et av de rimeligste – og enkleste – triksene.

Vi vil lures

Effekten kan også benyttes i fotografier.Foto: Shutterstock.com/gorillaimages

Hjernen vår ønsker å forlede oss. Hvis filmskaperne bare tegner opp prikkene, fyller hjernen ut strekene i mellom de. Det er derfor illusjoner fungerer så godt som de gjør.

I et blogginnlegg demonstrerer Nedomansky hvor effektivt bruken av «tvunget perspektiv» er: Et stykk leketøy, rett avstand til kameraet og vips har du en troverdig filmscene som ser betydelig dyrere ut enn den er.

Ved å plassere en modell nær kameraet, for så å la skuespillerne befinne seg et godt stykke unna, fremstår modellen som fullstørrelse.

Og det er ikke bare i videoopptak det fungerer, man kan benytte seg av trikset ved fotografering også. Noe for eksempel samtlige turister som besøker Det skjeve tårnet i Pisa gjør.

Krever nøyaktighet

Det er likevel ikke bare bare å slenge en hvilken som helst leke foran kameraet. Nedomansky forklarer:

– Det fantastiske med å bruke modeller er at når du har posisjonert modellene og fått kameravinkelen riktig, blir de en del av scenen. Sola og det eksterne lyset treffer modellene på en måte som ser naturlig ut, og alt sys helt sømløst sammen. Men, dersom modellen er plassert bare bittelitt feil, ødelegges illusjonen og alt faller fra hverandre.

I eksemplet Nedomansky viser frem, fra den kommende filmen The Grind, er det brukt vidvinkel og en liten blender, slik at hele bildet er i fokus. Humvee-modellen var plassert omlag 60 centimeter fra kameraet, mens skuespillerne befant seg 12 meter unna.

Resultatet av dette kan du se i videoen nedenfor:

Har du noen enkle, billige filmtriks å dele med oss? Fortell mer i forumtråden nedenfor.

Les også: Slik filmer du med speilrefleks

(Kilde: imaging-resource.com, via vashivisuals.com)

annonse