Nyhet

Seagate skal vise frem teknologien som gir deg 20 TB

Bruker laser for å øke harddiskkapasiteten.

På Ceatec-messen 2013 skal Seagate vise frem morgendagens harddiskteknologi, HAMR. Med HAMR på innsiden håper Seagate på at de skal greie å lage harddisker med 20 terabyte lagringskapasitet i 2020.

Som om det ikke er nok med 20 terabyte, mener Seagate at teknologien på sikt skal ha en maksimal teoretisk kapasitet på 60 terabyte, men da snakker vi en god del år frem i tid.

Viser frem for første gang

Harddisken som Seagate skal vise frem er en prototype på 2,5 tommer, med en rotasjonshastighet på 10 000 omdreininger i minuttet.

Dette er den samme harddisken som Seagate tidligere har fortalt om, men da har den vært bortgjemt i en av utviklingsavdelingene til selskapet, og nå skal offentligheten få se den.

Dette er HAMR

HAMR står for heat-assisted magnetic recording og konseptet går noe forenklet ut på at man varmer opp magnetplaten med en laser, for å muliggjøre en enda tettere lagring av dataene dine. Desto tettere lagring, og dermed høyere kapasitet på magnetplatene, jo større er sjansen for den effekten som kalles superparamagnetisme.

Effekten går ut på at den magnetisme ladningen kan flippe rundt, dersom den er liten nok, noe som altså lett skjer om harddiskprodusentene skal ha en enda tettere lagring av dataene dine. Hvis en serie med tilfeldige bits i dataene dine plutselig får et motsatt innhold sier det seg selv at dette ikke er holdbart. Ved å varme opp magnetplaten først styrer man helt unna problemet.

HAMR-teknologien har vært på tegnebrettet lenge og én av utfordringene som forskerne har stått overfor har vært laserens nøyaktighet. Selv om lasere i seg selv kan være pinlig nøyaktige, så kreves det langt bedre nøyaktighet for at den skal treffe akkurat riktig på en magnetplate, der dataene dine blir plassert.

Harddiskindustrien har hatt en fantastisk utvikling, slik gikk det da vi retrotestet en gammel 5,25-tommers harddisk (Ekstra) »

(Kilde: Bit-Tech)

Les også
Skal snart slippe harddisker på 6 TB
Les også
Sjekk hvem som lager de minst holdbare harddiskene
Les også
Western Digital sikter mot flere terabyte
Les også
Dette er verdens tynneste harddisk på 2 TB
Les også
Gjennombrudd kan gi harddisker på 100 terabyte
Les også
– SSD er ingen reell utfordrer til harddisken ennå
Les også
Ny teknologi skriver data slik man legger takstein
Les også
Seagate lanserer lynrask hybriddisk
Les også
Forskere har brent hele 1000 terabyte på én DVD
Les også
Lover harddisker på 60 Terabyte
annonse