Til hovedinnhold

Overvåkes fotografer?

Å ta bilder i USA er ingen uskyldig aktivitet.

Shutterstock/Lane V. Erickson

Her er noe å ha i bakhodet før neste USA-tur: Fotografer i USA har i en årrekke rapportert om sikkerhetsvakter, politi og til og med vanlige innbyggere som forstyrrer og hindrer helt vanlig fotografering i det offentlige rom.

Les også: Advokat arrestert for å filme politiet

Å ta bilder av havner, flyplasser, offentlige bygninger eller annet i USA kan medføre at myndighetene får interesse for deg.

Om man har et kamera og er interessert i industriestetikk, eller kanskje transportmidler, er sannsynligheten for å bli mistenkt for ulovlig aktivitet så absolutt til stede.

Nå kan det se ut til at de amerikanske myndighetene samler inn og lagrer tips om mistanker om slik aktivitet, dette kalles for «suspicious activity reports».

Utbredt rapportering

Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU («American Civil Liberties Union of Northern California») har fått innsyn i bortimot 1800 «rapporter om suspekt aktivitet» som myndighetene har fått inn. En del av disse har organisasjonen publisert på nettet.

Mange av disse kan sikkert sies å være berettigete bekymringsmeldinger fra publikum, men det er altså også mange rapporter om helt vanlig fotografering i det offentlige rom. Det er noe som alle rett til å gjøre i USA.

Les også: Saksøkt for å ta bilde av naboen

Det landsdekkende omfanget av rapporteringen er ikke kjent, men de 1800 meldingene som ACLU fikk tak i, er altså kun fra en liten del av delstaten California, og kun tilbake til 2008.

(Kilde: imaging-resource.com )

annonse