Garmin har sluppet et ras av nye treningsklokker

Tek.no / Berlin: GPS- og treningsklokkeprodusenten Garmin har brukt de siste IFA-messene til å slippe en mengde nye produkter. Og i år var intet unntak - produsenten stilte med en rekke nye treningsklokker i tillegg til at de fikk vist frem den nye gromklokka Fenix 6, som ble lansert helt på tampen av august.

For folk flest er det kanskje Garmin Venu som er den mest spennende klokka. Den skal ha en meget presis pulssensor på undersiden, og denne gangen har den fått et nytt triks opp ermet: den kan måle puls på armen mens du svømmer.

Det skal være den første optiske pulssensoren som klarer nettopp dette.

Garmin Venu har støtte for Spotify-spillelister og en pulsmåler som virker når du svømmer.

Lang batteritid og Spotify-støtte

Ved siden av pulsmåling virker stikkordene å være «akkurat passe smart og med tilstrekkelig batteritid».

For du får fire gigabyte intern lagring til musikken din - og denne gangen kan du synkronisere Spotify og et par andre tjenester inn mot lagringsplassen. Du slipper å rote frem mp3-arkivet ditt fra den gangen nettaktivitetene kanskje ikke tålte dagens lys fullt så godt som i dag.

Du kobler den til hodetelefoner med Bluetooth, og hvis du bruker både GPS og musikk skal klokken klare seg seks timer. Det skulle holde til å bli sånn passe svett før batteriet tar kveld.

Venu kan også måle oksygenmetning i blodet ditt, om du har uregelmessig hjerterytme og en rekke andre helserelaterte ting og tang. Den kan imidlertid ikke gjøre EKG-målinger, slik enkelte klokker kan.

Klokken skal visstnok også kunne varsle deg ved uregelmessigheter i pulsen, men den er ikke fullt så helseorientert som enkelte klokker fra Apple og Withings, der du også kan gjøre EKG-målinger.

I vanlig klokkemodus varer batteriet i inntil seks dager, og prisen skal lande på omtrent 3500 kroner.

Finnes med alternativ design

Garmins utskremte medarbeider beskrev Vivoactive 4 som en Venu med litt forskjellig design. Det betyr at den har den samme pulsmåleren og musikkfunksjonen, men litt annen design på selve klokka - kanskje en hakket mer sportslig sådan.

Den minste varianten av Vivoactive 4 vil få fem timers brukstid med musikk og GPS samtidig, mens den vil klare seg inntil fem dager som ren smartklokke. Prismessig spenner den fra rundt 2800 kroner til 3300 kroner.

Vivoactive 4 har omtrent de samme funksjonene som Venu, men litt mindre batteritid i den minste versjonen. Her er det først og fremst snakk om en alternativ design.

Ny hybridklokke med skjulte skjermer

En annen nyhet er Vivomove 3, som er en nær slektning av Vivomoven vi hadde med i fjorårets samletest av hybridklokker. Her har du helt vanlige visere oppå det som ser ut som en helt vanlig urskive - men det gjemmer seg mer teknologi i klokken enn du ser med det første.

I forrige utgave var det «bare» en liten skjerm nede på urskiven, men i de nye Vivomove-klokkene er det inntil to skjermer, avhengig av type og størrelse. Og i motsetning til sist gang er disse skjermene blitt fargeskjermer som kan vise litt mer grafisk utfordrende ting. Sist gang var det rene svart-hvitt-skjermer som holdt seg til enkel tekst og logoer for ulike typer trening.

De nye Vivomove-klokkene fås i ulike størrelser og med enten én eller to OLED-skjermer under urskiven. Når skjermene ikke lyser opp er de helt vanlige klokker. Her er det forholdsvis stort prisspenn fra billigste til dyreste familiemedlem.

Selv om denne generasjonen Vivomove ikke har HR-forkortelsen i navnet, er det pulsmåler eller «heart rate» med her også. Men den er ikke like avansert som i Venu-klokka. Denne kan du nemlig ikke bruke til å ta pulsen når du svømmer.

Det er også en enklere klokke i så måte at den ikke har hverken innebygget GPS eller musikkstøtte, slik Venu har. Men du kan få logget hvor treningsturen din går likevel - hvis du har mobilen med deg og tilkoblet klokka.

Her er det to størrelser som gjelder, og et prisspenn på fra rundt 2500 kroner til rundt 5500 kroner, avhengig av størrelse og designvariant.

Råtassen Fenix 6

Fenix-klokkene fra Garmin har aldri vært spesielt billige - men de har vært rimeligere enn de er nå. Her har Garmin bygget opp en serie klokker som bare kan mer og mer, og den siste utgaven så langt er sekseren - den kan lade med solceller i klokkeskjermen.

Det er ganske stilig at klokkeskjermen viser hvor mye effekt solcellene lader med til enhver tid. Inne i messehallens innendørsbelysning spratt sjelden måleren forbi 5 prosent av mulig ladenivå.

Den vanlige batteritiden i bekmørket er 21 dager for denne forholdsvis digre klokken. Hvis du går ut i sola og får maksimalt med hjelp fra den kan du få tre bonusdager med brukstid før det er ugjenkallelig slutt og du må lete frem laderen fra det lure stedet du la den drøyt tre uker tidligere.

Lykke til med det.

Garmin Fenix 6 i Solar-variant. Denne kan holde inntil 24 dager, der den går på solstrøm til sammen tre av de dagene. Hvis forholdene er optimale, altså. Denne versjonen er også utstyrt med titanlenke. Det finnes en «vanlig» Pro-utgave av klokken og en Sapphire-versjon som har safirglass over skjermen.

Fullspekket GPS-klokke

I likhet med Venu og Vivoactive 4 har Fenix 6 også den nye pulsmåleren som fungerer når du svømmer. Den har også musikkstøtten med mulighet for synkroniserte Spotify-spillelister.

Nær sagt naturligvis er det GPS her, og som vanlig for Fenix-serien får du topografiske kart for en rekke typiske utendørsområder inkludert i klokka - Garmin selv nevner golfbaner og skibakker.

Fenix 6 finnes i variantene Solar, som altså er varianten med solcellene, Pro og Sapphire. Sistnevnte har safirglass over skjermen. Det er også mulig å kjøpe den med lenke i titan – og svært lav vekt på den ellers ganske store klokken.

Oppgitt pris er rundt 7000 kroner, om vi regner over med tigangeren fra Euro, slik vi har gjort for alle prisene i denne oversikten. Noe slingringsmonn må altså påregnes.

Les også
Her er den nye smartjakka til Levi's
annonse