Tek.no

Nyhet

Coronaviruset gir teknologibrems

Mangel på iPhoner, Nintendo Switch og biler.

iPhoner og Nintendo Switch-konsoller kan bli vanskelige å få tak i en periode. Også den globale elbilproduksjonen kan påvirkes av virusutbruddet - Tesla har allerede varslet forsinkelser ved sin nyåpnede Shanghai-fabrikk, mens Hyundai har stengt noen av sine fabrikker i Korea.
Finn Jarle Kvalheim, Niklas Plikk, Tek.no, Tesla
18 Feb 2020 10:30

Coronaviruset har herjet verden, og Kina spesielt, siden desember. Frykt for spredning har satt en stopper for en rekke arrangement verden rundt. Den har også ført til at mange av fabrikkene som til vanlig produserer verdens elektronikk ikke har åpnet opp igjen etter den kinesiske nyttårsfeiringen i slutten av januar.

Det har ført til mangelsituasjoner som kan påvirke et ras av forbruksvarer og elektronikk, deriblant Apples nye iPhoner og Nintendos Switch-konsoll.

- Produksjonen øker saktere enn forventet

iPhone-mangelen ble redegjort for i en pressemelding fra Apple, der de sier at fabrikkene nå åpner igjen, etter at fridagene i forbindelse med nyttårsfeiringen ble utvidet frem til 10. februar.

– Selv om iPhone-fabrikkene er utenfor Hubei-provinsen, og selv om alle disse har åpnet igjen går produksjonen oppover saktere enn forventet. Helsen og trivselen til hver eneste person som hjelper oss å lage disse produktene er vår viktigste prioritet.

Reuters meldte at Foxconn-fabrikkene Apple bruker, i Shenzhen og Zhengzhou, gjenåpnet mandag forrige uke, men med bare 10 prosent av arbeiderne sine på plass.

Som en følge av at hjulene kommer tregt i gang vil tilgangen på iPhoner bli midlertidig begrenset, forklarer Apple. De skriver også at salget i Kina foreløpig er noe begrenset fordi butikkene som selger telefonene ikke har vært åpne, men oppgir sterk etterspørsel i resten av verden.

Switch-problemer for Nintendo

Apple er ikke den eneste digre merkevaren som kan komme til å slite med corona-ettervirkninger. Ifølge Bloomberg kan det bli vanskelig å få tak i Nintendo Switch i Europa og USA fra april. Dette ifølge ikke navngitte kilder som skal kjenne situasjonen godt.

Nettstedet melder at selve konsollene produseres ved en fabrikk i Vietnam, men at begrensningen skyldes mangel på komponenter fra Kina. Fabrikken står i hovedsak for konsollene som selges i USA.

Nintendo-hyllene i Japan er allerede tomme som følge av situasjonen.

Spillgiganten uttalte til Bloomberg at de ikke forventer Switch-mangel, men at en slik situasjon kan oppstå:

– Vi forventer foreløpig ikke noen stor påvirkning av leveringene til USA, men vi vil være på vakt og gjøre endringer hvis vi må. Det kan tenkes at leveringene vil påvirkes av virusutbruddet hvis det sprer seg ytterligere og situasjonen drøyer.

VR-forsinkelser

UploadVR meldte for en tid tilbake at det Facebook-eide VR-selskapet Oculus sliter med å forsyne markedet med sine siste VR-briller, Quest. For et par uker siden måtte de sende ut en melding om at deres forsyningslinjer ble ytterligere forsinket av virusutbruddet.

– Oculus Quest har solgt ut i enkelte regioner på grunn av høy etterspørsel. Det sagt, som andre selskaper forventer vi ytterligere påvirkning fra corona-viruset. Vi tar forholdsregler for å sikre tryggheten for våre ansatte, partnere og kunder, og følger situasjonen tett. Vi jobber for å øke tilgjengeligheten så fort som mulig.

Bilindustrien holder pusten

Nylig meldte også CNN at bilindustrien kan få store problemer på grunn av virusutbruddet. Nettstedet melder at 40 prosent av Volkswagens produksjon foregår nettopp i Kina, men tar også med at global produksjon av biler og elbiler påvirkes av situasjonen i Kina.

En rekke elbilkomponenter lages i Kina, og Tesla har allerede varslet at produksjonen ved deres nyåpnede fabrikk i Shanghai forsinkes av situasjonen.

Hele 29 prosent av delene til de koreanske bilprodusentene kommer fra Kina, melder CNN.

New York Times melder at Hyundai allerede har kuttet produksjonen ved fabrikkene sine i Korea som følge av virusrelatert delemangel.

Stagnerende komponentindustri

Teknologitunge bransjer preges av gjensidig avhengighet mellom underleverandører, fabrikker og store merkevarer. At Nintendo og Apple kanskje ikke klarer å levere flaggskipprodukter er én side av situasjonen, men også en rekke underleverandører som har varer og forventet å kunne levere dem har opplevd stans i ordrebøkene.

De taiwanske leverandørene Asus og Gigabyte skal ha merket en nedgang i leveranser av hovedkort og grafikkort til kinesiske fabrikker. RAM-produsenten Adata forventer ifølge Tomshardware at trenden med økende priser på lagringsplass og RAM vil tilta så fort som virusfaren er over. Prisene har allerede økt en hel del på såkalt NAND-lagring, som brukes i SSD-disker.

Qz.com melder at industrien bak underholdningstjenester som spill, videostrømming og sosiale medier stortrives i dagens situasjon, med millioner - spesielt i Kina - som sitter innendørs og bruker tjenestene mens de forsøker å unngå smittefaren.

Les også
Laget app for å spore coronaviruset
annonse

Les også