Tek.no

Nyhet

Apple introduserer ny funksjon for å få MacBook-batteriet til å vare lenger

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
17 Apr 2020 07:53

Med MacOS Catalina versjon 10.15.5 vil Apple introdusere det de kaller «battery health management». Funksjonen er ment å forlenge levetiden til batteriet, og kan blant annet sørge for at batteriet slutter å lade før det når 100 prosent. Den var først meldt av CNet.

Battery health management følger med på batteriets temperaturhistorikk og lademønster, og gjør endringer automatisk for å redusere den «kjemiske aldringen», ifølge Apple.

Apple

Mindre makskapasitet = kortere driftstid

Selskapet gjør naturlig nok oppmerksom på at funksjonen vil kunne føre til kortere batteridriftstid på sine maskiner. Den vil dessuten være påslått som standard, så du må gå aktivt inn for å skru den av.

– Hvis prioriteten din er å gjøre slik at Mac-maskinen kan kjøre så lenge som mulig før du må lade den, kan du skru funksjonen av, skriver Apple i et støttedokument på egne nettsider.

Også for elbiler anbefales det at man ikke lader til fullt om man ikke absolutt må. Det er grunnen til at mange elbiler har en funksjon som gjør at du kan begrense ladingen til 80 prosent, for eksempel.

Apple presiserer også at den begrensede makskapasiteten vil kunne gjøre at batteristatusmenyen advarer mot at batteriet er slitt og bør byttes. Funksjonen vil være kompatibel med alle MacBook-modeller som har en Thunderbolt 3-port, altså MacBook Pro tilbake til 2016 og MacBook Air som er fra 2018 eller nyere.

MacOS Catalina 10.15.5 skal være tilgjengelig for alle brukere senere i år.

Lik iPhone-funksjon

Funksjonen minner i praksis om en Apple innførte på iPhone med iOS 13, kalt Optimized Battery Charging. Her forsøker telefonen å redusere tiden den tilbringer fulladet, blant annet ved å forsøke å spå når den vil tilbringe lang tid tilkoblet laderen og ikke lade forbi 80 prosent før det er nødvendig.

Batterihelse har blitt et prioritert tema for Apple, spesielt etter de rasende tilbakemeldingene selskapet fikk da de måtte innrømme at de reduserte ytelsen automatisk på telefoner som hadde aldrende batterier.

Selskapet sa det var for å bevare mobiler med eldre batterier, som ikke taklet de største svingningene i prosessorbruk. For å forsikre at iPhonen ikke skrudde seg av ved for stor last, begrenset de ytelsen.

Innrømmelsen fikk brukere til å rase og forbrukerorganisasjoner til å true med søksmål. Det førte til at Apple tilbød to løsninger: De skulle implementere en funksjon for å la brukere selv velge om ytelsen skulle svekkes når batteriet ble eldre, samt tilby billig batteribytte for alle med en iPhone 6 eller nyere ut hele 2018.

Så mange som 11 millioner iPhone-eiere benyttet seg av tilbudet.

annonse